Građani BiH bore se s novim poplavama, rijeka im uništava sve što su gradili godinama!

Posljednje Vijesti

Građani nekoliko općina Tuzlanskog kantona već dva dana se bore s posljedicama poplava koje su izazvale obilne padavine. Dok rade na spašavanju svoje imovine suočavaju se s novim problemom – odronima, ali i novim poplavama koje je izazvala Spreča.

Aktivirao se odron u Kladnju u mjestu Vitalj, gdje se saobraćaj odvija otežano. U mjestu Strašanj na području općine Živinice, izlila se Spreča. Prethodnih dana bili su problemi s dvije rijeke, a sada se izlila Spreča.

Dvadesetak stambenih objekata je pod vodom, kao i poljoprivredna zemljišta. Mještani imaju problem jer im je sve uništeno. Nekima je uništeno čak sedam dunuma kornišona te sva imovina.

Vlasnik farme morao je podići ovce naprvi sprat kuće, a posebno otežavajuća okolnost je što mu je sva hrana uništena.

U ovom mjestu već dva dana nema vode, a imaju problem i sa električnom energijom.

“Svake godine isto. Ništa se nije napravilo. Voda nam je ušla 2014. godine. Nikada nisu makli drveća od tada koja su pala u rijeku. Napravili su biciklističke staze, šta će nam to”, rekla je Sanija Dalić za N1.

Mehmed Kalić rekao je kako im je najveći problem s vlagom.

“Otišlo mi je sve što sam imao za stoku. Otišla su nam i drva. Katastrofa”, rekao je Kalić.

Ante Bećarević kazao je kako je sve izgubio nakon poplava 2014. godine, a da je od vlasti dobio 280 KM za štetu.

Mještani sami čiste svoje domove, a pomažu im i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite s pumpama i mašinama. Ogorčeni su na vlast i traže da se konačno nešto uradi kako bi se ova situacija riješila i ne bi morali strahovati od svakih poplava.

Osam od devet općina u TK proglasilo je stanje prirodne nesreće zbog poplava.

Leave your vote