GRAĐANI NE MOGU DA VJERUJU SVOJIM OČIMA Okupili su se, u Sarajevu je upravo u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH!

Posljednje Vijesti

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu, a državni poslanici razmatrat će nekoliko prijedloga izmjena zakonskih rješenja, među kojima je i ona koja se tiče smanjenja otpremnina funkcionerima.

Naime, pred poslanicima su izmjene Zakona o platama i naknadama, koje ponovno predlaže poslanik Damir Arnaut. Radi se izmjenama koje su već razmatrane i ranije odbijene, ali Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih poslanika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Njegov prijedlog je i da se izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku jer su pitanju jednostavnije zakone izmjene.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

Također, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o putnim ispravama koje predlože Arnaut, a izmjene predviđaju da će se zahtjev za izdavanje putne isprave odbiti podnosiocu zahtjeva i u slučaju ako nije izmirio sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece.

Pred poslanicima Predstavničkog doma danas su i izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći kojeg je potrebno dodatno usuglasiti s direktivama Evropske unije, a predlaže ih Vijeće ministara BiH, kao i nekoliko izvještaja o radu bh. institucija.

Leave your vote