in ,

Gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim i organizacija “Remebering Srebrenica” na svečanoj večeri u “Bosanskoj kući”

Gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim
Gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim

U prostorijama Bosanske kuće u Birmingamu organizovana je večera za osoblje i volontere dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica” u znak zahvalnosti za njihov rad i doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Za goste je priređena večera sa raznovrsnim jelima, uključujući i bosanskohercegovačka tradicionalna jela . Gosti nisu krili oduševljenje sa dočekom i ukusnim jelima za što su zaslužne naše vrijedne domaćice iz Birminghama i Koventrija. Na trpezi su se našli razni specijaliteti koje su domaćice pripremile sa puno ljubavi i zahvalnosti.

Večeri su prisustvovali članovi različitih zajednica centralnog dijela Velike Britanije, uključujući gradonačelnika Birminghama Mohammeda Azima; bh. Ambasadora u Londonu NJ.E Vanja Filipović,; Dr Waqar Azmi OBE, osnivač “Remembering Srebrenica”; vojni ataše Nedžad Sadiković; predstavnici britanske vojske i vazduhoplostva, britanske policije,predstavnici iz parlamenta Velike Britanije te mnogi drugi.

Tokom večere, otkriven je Mural u Bosanskoj kući, kao rezultat suradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije. Mural je naslikao izvanredni umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed, koja je nakon radionice sa učenicima bh.dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciiju za mural.

Ispred domaćina, BH UK Networka, dr. Anes Cerić je poželio toplu dobrošlicu gostima i zahvalio se na kontinuiranom radu organizacije koji doprinosi razvoju boljeg, bezbjednijeg i tolerantnijeg društva. “Okupili smo se u prostorijama Bosanske kuće, centru BH UK Networka, da proslavimo mir, naše međusobne razlike i ujedinimo pozitivnu energiju u cilju stvaranja boljeg svijeta za buduće generacije. U ime svih bosanaca i hercegovaca u Velikoj Britaniji, zahvaljujemo se osoblju i vrijednim volonterima dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica”, izjavio je dr. Cerić.

Predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić se također obratio prisutnima sa riječima zahvale; “Hvala osoblju i volonterima “Remembering Srebrenica” organizacije za sav trud da se istina o genocide u Srebrenici ne zaboravi. Želim da vam kažem da naša bh zajednica stoji iza vašeg rada i podržavamo sve aktivnosti kao što je donošenje jedinstvene Rezolucije o Genocidu u Strebrenici u Ujedinjenim Nacijama. Iskoristiću priliku da vam kažem da sam ja sa svojom porodicom živio u ratu u Sarajevu gdje sam ranjen kao što je moja supruga Zumreta ranjena, moj brat poginuo od granate. Za vrijeme počinjenja genocida u Srebrenici ja sam bio na liječenju u Londonu i sa velikom tugom sam pratio stradanja mojih sunarodnjaka ali sam smogao snage da se borim za svoju zajednicu i da nam je stalo da se nikada ne zaboravi Srebrenica niti da se desi bilo gdje u svijetu, a da oni koji su počinili Genocid i sve zločine odgovaraju pred zakonom. Drago mi je vidjeti da vaši šampioni volonteri postaju naši prijatelji, prijatelji bh.zajednice u Velikoj Britaniji.”

Gradonačelnik Azim je rekao: „Ove godine obilježava se 25. godina od kada se dogodio genocid u Srebrenici. Možemo naučiti važne lekcije iz bosanskog rata. Svjestan sam da su bosanci i hercegovci mnogo patili te da je bilo teško krenuti iz početka u Velikoj Britaniji. Ali sa ponosom mogu reći da je Birmingam veliki grad, grad sa razlčitim kulturama i zajednicama koje se međusobno pomažu. Siguran sam da bh.zajednica već igra sjajnu ulogu u budućnosti Birmingama.Hvala vam što ste me pozvali, bila je privilegija i čast da podijelim ovaj događaj sa vama.”

Njegova Ekselencija, Vanja Filipović, Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu se također obratio publici. “Počastvovan sam prisustvovati u Bosanskoj kući, ovom značajnom događaju koji pokazuje koliko je snažna bh.zajednica u Velikoj Britaniji. Hvala na divnoj dobrodošlici te ujedno koristim priliku da se zahvalim i “Remembering Srebrenica” organizaciji koja čini sve da se sačuvaju uspomene na one koji nisu više sa nama zbog drugačijeg identiteta. Nažalost, i dalje se susrećemo sa mržnjom, netolerancijom i podjelom. Ali, budući da smo stoljećima živjeli svi zajedno u Bosni i Hercegovini, trudit ćemo se da tako i dalje ostane. Gdje god odu bosanci i hercegovci u svijet, integriramo se dobro sa lokalnim zajednicama, radimo jako te ostavljamo trag. Hvala “Remembering Srebrenica” organizaciji na stvaranju jačih veza između BiH Velike Britanije.”

Gostima se obratio i Dr Waqar Azmi OBE, osnivač “Remembering Srebrenica” organizacije. Objasnio je važnost njihovog rada te izjavio da će se i dalje truditi da ne zaborave žrtve i preživjele koji moraju nastaviti živjeti. ” Hvala bh.zajednici u Birmingamu i Bosnia UK Networku za divno gostoprimstvo. Svi iz organizacije smo počastvovani ukusnom večerom. Cilj organizacije jeste da obilježavamo i educiramo. Naša misija je da osnažimo mlade ljude iz bh.zajednice kako bi upravo oni sa svojom zajednicom mogli uticati na vladinu politiku koja će bit na strani istine i koja će koristiti svima, a ne samo pojedincima. Ne dozvolimo da tama prošlosti uništi vaše i naše samopouzdanje.”, rekao je Dr Azmi.

Organizacija “Remembering Srebrenica” je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju više od 90.000 mladih britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.

Ovom svečanom prilikom dodijeljene su i nagrade svim onima koji su se radom u svoje slobodno vrijeme posvetili kazivanju istine i edukovanju drugih o genocidu u Bosni i Hercegovini te pomogli žrtvama genocida, Nagrade su uručene; Amri Mujkanović, Healing Hands Networku, BH asocijaciji Koventri, BH asocijaciji Birmingham, Aidi Salkić Houghton te Bosanskom kulturnom centru Midlands. Nagrade su pripremljene i za Lynette Kelly i Emira Bolića, no nažalost nisu mogli prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza.

Događaj je prepoznao neumorne napore i posvećenost svih onih koji toliko vremena posvećuju podizanju svijesti o Srebrenici i koriste lekcije iz genocida da rade na promovisanju kohezije i suzbijanju mržnje i netrpeljivosti u svojim zajednicama.

Večera je protekla u ugodnoj atmosferi uz puno smijeha i dobrog raspoloženja, a koliko je hrana bila ukusna i predivno aranžirana govori činjenica da su tanjuri bili prazni.Atmosferu večeri je uveliko obogatila naša omladina i tradicionalna muzika. KUD “Mladost Bosne” je izvedbom tradicionalnih kola pod budnim okom naše koreografkinje Fahire Hasedžić zadivilo sve prisutne.

Od srca se zahvaljujemo divnim damama koje su se odazvale i doprinijele da večera i druženje proteknu u divnoj domaćinskoj atmosferi.

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO Brutalan Putinov odgovor Erdoganu

Studentski centar u Nedžarićima izdao saopćenje povodom jučerašnjeg ubistva