in ,

GROZNE VIJESTI Evropska unija uvodi „vize“ za građane BiH, pasoš više neće biti dovoljan?!?

Pasoš BiH
Pasoš BiH

Državljani zemalja zapadnog Balkana uskoro će morati putem Interneta tražiti od Evropske unije dozvolu za ulazak u prostor Shengena, a pritom i platiti taksu od sedam eura, piše Slobodna Bosna.

Sa ovom odlukom su saglasni ambasadori zemalja EU-a, a čeka se da je potvrdi Evropski parlament, a potom i Vijeće ministara EU, tako da bi od januara 2021. godine ova odluka trebala stupiti na snagu u okviru sistema ETIAS, a to će se odnositi na državljane svih zemalja izvan Unije.
Nakon podnošenja zahtjeva, putnik koji želi ući u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtjev, ako bi bila potrebna dodatna provjera podataka, a dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata.

Cilj svega ovoga, kako je ranije izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske i predsjedavajući EU-a, je da se zna ko dolazi u EU prije nego stigne na granicu, te da se zaustavi potencijalna prijetnja građanima EU-a.

Sarajevska policija na nogama, u haustoru pronađeno tijelo žene!

Mladića udario voz dok je išao na sastanak s djevojkom: Trebala je to biti savršena noć, ali…