Grupa naučnika razvila je nanobote koji napadaju rak direktno u tijelu!

Događaji

Naučnici godinama traže učinkovit lijek protiv raka. No, u većini slučajeva, liječenje raka zahtjeva kombinaciju zračenja i kemoterapije koja uništava kako bolesne, tako i zdrave stanice u tijelu.

Međutim, to bi se u budućnosti moglo promijeniti. Grupa naučnika razvila je minijaturne robote, nanobote, koji su napravljeni tako da se u tijelu ponašaju poput bijelih krvnih zrnaca i napadaju rak direktno u tijelu, bez oštećivanja drugih stanica.

-Naša je vizija stvoriti sljedeću generaciju uređaja za minimalno invezivnu distribuciju lijeka, koji bi mogli doprijeti čak i do dubokog tkiva unutar tijela- istaknuo je prilikom predstavljanja istraživanja Metin Sitti iz Društva Max Planck.

Nanoboti koje su razvili naučnici izgledaju poput malih kuglica, presvučeni su niklom i zlatom te lijekom protiv raka, a opremljeni su i posebnim biomolekulama koje im omogućavaju da identificiraju različite vrste stanica. Kad nanobot prepozna oboljelu stanicu, jednostavno otpusti lijek koji nosi u sebi.

No, iako cijela stvar jako dobro zvuči i obećava, još ćemo se morati strpiti prije nego što se nanoboti pojave u našim bolnicama. Naime, iako su naučnici dokazali da nanoboti funkcioniraju u laboratorijskim uvijetima, još moraju osmisliti način kako ih pratiti dok putuju tijelom i što s njima kad ispune svoju zadaću.

Tek nakon toga mogu krenuti s kliničkim testovima na ljudima, što bismo mogli čekati godinama.

Leave your vote