Haos u Parlamentu, HDZ napustio sjednicu zbog Herceg Bosne

Haos u Parlamentu, HDZ napustio sjednicu zbog Herceg Bosne

Vijesti

Danas je u Federalnom parlamentu održana sjednica koja je neočekivano prekinuta oko 18.30 časova nakon što je ”skoro” usvojen dnevni red prema kojem je bilo predviđeno glasanje o inicijativi SDP-a da se iz naziva javnih preduzeća ukine prefiks Herceg Bosna.

Ova inicijativa je izazvala žestoke reakcije poslanika HDZ-a koji su zatim demonstrativno napustili sjednicu na iznenađenje svih prisutnih. Ovakve situacije nisu česte čak ni kod nas.

SDP je kao primjer naveo naziv Hrvatske telekomunikacije Mostar, kao i naziv Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-bosne kao primjer da u nazivu preduzeća stoje nepostojeći termini, u ovom slučaju Herceg-bosna.

Iz Kluba stranaka predvođenih HDZ-om usprotivili su se SDP-ovoj inicijativi.

Fena je javila da je Klub zastupnika HDZBiH-HNS napustio je današnje zasjedanje Parlamenta FBiH nakon što je većina poslanika izglasala da se u dnevni red uvrsti prijedlog SDP-ovog poslanika Damira Mašića “Zaključak o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH”.

Za je bilo 58 poslanika, suzdržanih pet, dok je 13 bilo protiv. Protiv su bili svi polsanici Kluba HDZBiH-HNS, kao i poslanik HDZ-a 1990. Za su bili poslanici SDP-a, DF-a, SBB-a, većine SDA i ostali. Suzdržani su bili sporadično iz SDA, SBiH-a, kao i Laburističke stranke.

Podršku im je dao poslanik HDZ-a 1990 Boro Krišto, koji je odmah za njima napustio sjednicu. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić dao je petominutnu pauzu. Podsjetimo, dnevni red današnjeg zasjedanja još nije u konačnici usvojen.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.