Zenica, Anadolija

Haos u Zenici, policija na nogama

Vijesti

Radnici Željezare još su na magistralnom putu gdje čekaju zaključke sastanka koji se trenutno održava u zgradi Vlade ZDK. U Zenici i večeras vlada potpuni saobraćajni haos, a nema naznaka da će se išta uskoro promijeniti. Neki vozači u koloni čekaju satima i prisutna je velika nervoza.

Radnici su na sred magistrale naložili logorsku vatru, a okruženi su policijom koja čuva red i sa kojom su se jutros sukobili pri čemu je devet ljudi povrijeđeno. Poručili su da ih samo obećanje Fadila Novalića može skloniti s puta.

Sastanku prisustvuju predstavnici sindikata koji su dali podršku radnicima Željezare, predstavnici radnika Željezare, stečajni upravnik Željezare, Mirza Jarić te federalni premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić, piše Anadolija.

Radnici Željezare su četiri dana štrajkovali glađu, nakon čega su se jutros odlučili na blokadu magistralnog puta M-17. Put je u blokadi više od 7 sati, čime je saobraćaj na ovoj dionici znatno otežan.

Radnici su dolaskom noći donijeli i deke kako bi, ako treba, i zanoćili na cesti te naložili vatru čekajući ishod sastanka s premijerom Novalićem. Radnici Željezare, njih 340, traže isplatu 13 plata, uvezivanje radnog staža i isplatu otpremnina.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.