Haradinaj poslao poruku Vučiću od koje se predsjedniku Srbije sigurno zavrtilo u glavi

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u ponedeljak da takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije ostaju na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.
Han su u Prištini sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Nakon razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima, predsjednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da su svi u Evropskoj uniji bili začuđeni i razočarani kada je Kosovo uvelo taksu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakao da je to nešto što ne bi trebalo da ostane na snazi.

„Moramo raditi na izvodljivom rješenju koje se odnosi na potrebe i zahtjeve svake strane. Mislim da postoji nekoliko problema koji se odnose na trgovinu, a koji moraju da se riješe. Ukoliko se fokusiramo na ta pitanja, biće to veliki korak naprijed. Izrazili smo spremnost da olakšamo i pomognemo u pronalaženju rješenja, a sada zavisi od dvije strane da daju adekvatne odgovore“, kazao je Han.

S druge strane premijer Kosova rekao je da rješenje za ukidanje odluke o taksama postoji i istakao da bez priznanja Kosova od strane Srbije neće biti ni ukidanja ove odluke.

„Možda to djeluje daleko, ali već ćemo sada raditi na tome, da napišemo jedan sveobuhvatni sporazum, sa svim ostalim poglavljima – dugovima, nestalim osobama, pravima srpske zajednice na Kosovu i mnoge druge teme, a jedna od tih će biti i slobodna trgovina između Kosova i Srbije. To je stav Vlade Kosova koji smo i danas iznijeli“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je kazao da Srbi na Kosovu nisu ugroženi odlukom o povećanju taksi na uvoz robe i naglasio da Kosovo poštuje uvoz robe na proizvode koji se uvoze za bolnice, crkve, a pažnja se kako je kazao obraća i na humanitarne zahtjeve i donacije.

“Ovim hoću da kažem da ako Vlada Kosova ima informacije da postoji neka kriza ili nedostatak nekog vitalnog proizvoda mi ćemo preduzeti aktivnosti . Inače mi smo u stanju da snabdevamo i bolnicu u Sjevernoj Mitrovici ili ambulante sa lijekovima. Neće nedostajati lijekovi ili drugi potrebni materijali za sve”, rekao je Haradinaj.

Iako nije bilo predviđeno evropski komesar za proširenje Johanes Han sastao se u Prištini i sa poslanicima Srpske liste koji su se u nedjelju zatvorili u kosovskoj skupštini čekajući njegov dolazak. Praćenje ovog susreta omogućeno je samo novinarima Radio televizije Srbije i Tanjuga.