in ,

Haris Silajdžić jasan: “Genocid ne smije biti nagrađen dvaput!”

“Ono što BiH danas treba je građanska, a ne etnička demokratija”, istakao je Silajdžić

Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Haris Silajdžić oglasio se na panelu pod nazivom ‘Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je omogućilo mir?’

“Dejtonski mirovni sporazum bio je neophodan, ali nagradio je agresiju i genocid, rekao je Haris Silajdžić, nekadašnji ministar vanjskih poslova tadašnje Republike Bosne i Hercegovine”, obraćajući se danas na video konferenciji povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ono što BiH danas treba je građanska, a ne etnička demokratija, istakao je Silajdžić, jedan od govornika na panelu ‘Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je omogućilo mir?’.

“Nadam se da će međunarodna zajednica uzeti u obzir presude koje danas imamo. Ono što se desilo nije bio građanski rat nego agresija na teritorij Bosne i Hercegovine. Sada je sve jasno. Ove presude bi trebale poslužiti kao prekretnica za budućnost Ustava BiH”, podvukao je.

Obraćajući se sudionicima konferencije koju su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, bivši visoki zvaničnik je naglasio kako je BiH stara europska zemlja, čiji građani imaju pravo da žive u normalnoj demokraciji “koju sada nemamo”.

“Genocid ne smije biti nagrađen dvaput”, naglasio je.

Silajdžić je u svom obraćanju naveo da ono u čemu bh. građani danas žive naziva “demokratskim feudalizmom”, ali da mnogi takvo stanje ne prihvataju.

Osvrnuo se još jednom na sporazum koji je zaustavio rat.

“Zašto smo trebali mir? Jer smo imali rat. Zašto smo imali agresiju? Zbog ideologije ‘velike Srbije’”, kazao je.

Prema njegovim riječima, genocid se i danas implementira u BiH, zbog toga što u njoj vlada status quo.

Kako završiti s tim?

“Našim članstvom u NATO-u. Punim članstvom što je prije moguće. Tog momenta establišment u Beogradu će postati bespomoćan, a normalne političke snage će preuzeti Srbiju”, zaključio je Silajdžić.

Na panelu pod nazivom ‘Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je omogućilo mir?’ pored Silajdžića su još govorili bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić i Miomir Žužul, bivši visoki zvaničnik NATO-a i vojni predstavnik u dejtonskim pregovorima Wesley Clark, te američki diplomat Christopher Hill, zamjenik Richarda Holbrookea u dejtonskim pregovorima – prenosi N1.

Vrhovni sud Federacije BiH donio odluku: Sanjinu Sefiću potvrđena presuda, ide u zatvor na izdržavanje kazne od 16 i po godina!

Džaferović i Komšić

Pogledajte kako su zapravo Džaferović i Komšić javno pred cijelim svijetom odbili ministra vanjskih poslova Rusije