in ,

HERCEG BI MIGRANTE STRPAO U LOGOR: “Kako je moguće da se slobodno kreću Mostarom”?!

Herceg i Čović
Herceg i Čović

Povodom dešavanja oko migrantske krize, kao premijer HNK-a, ističem veliku zabrinutost zbog neobjašnjivog postupanja državnih tijela Bosne i Hercegovine koji su bez ikakvog razumnog pojašnjenja ili pak bez ostavljanja vremena da se adekvatno pripremimo i uključivo u rješavanje problema migrantske krize ugrozili ustavni poredak županije i izazvali zabrinutost kod građana HNK-a, poručio je premijer HNK-a Nevenko Herceg – prenosi Slobodna Bosna.

“U potpunosti su neprihvatljive izjave pojedinaca s državne razine, koji navode da je pitanje migracija, azila i izbjeglica na razini države Bosne i Hercegovine, i da se prema tome ne bi trebali ništa pitati kao i da nemamo pravo da budemo uključeni u ovaj proces. Tim istim osobama, postavljam pitanje tko je odgovoran za javni red i sigurnost Županije i zbog čega su onda iz Ministarstva sigurnosti BiH samo nekoliko sati prije dolaska u Izbjeglički centar Salakovac zahtijevali pomoć i asistenciju pripadnika MUP-a HNK-a koji su to pomoć i pružili, a pri tome su izrečene vrlo teške i uznemirujuće riječi na račun ravnatelja MUP-a HNK-a što je za svaku osudu”, rekao je Herceg.

Premijer HNK se pita ko je odgovaran za ljude imigrante koji su bez dokumenata kad im bude potrebna liječnička pomoć i druga slična pomoć od strane tijela koji su u nadležnosti općine i Županije, da li će se te iste osobe liječiti u ustanovama Županije, Grada Mostara i sl.?

“Kako je moguće da smo putem medija vidjeli da vozači autobusa imaju zaštitnu opremu od zaraznih bolesti kada su prevozili ilegalne migrante u Salakovac, a da se poslije isti migranti slobodno šeću bez ikakvog nadzora bilo kojeg tijela ovom Županijom”, upotao je Herceg.

Herceg tvrdi da ima saznanja kako je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred Službama za strance u Sarajevu ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo blagovremeno registraciju istih stranaca što im je bila i zakonska dužnost, zbog čega su isti iz statusa stranaca koji su iskazali namjeru za azil prešli ponovno u status ilegalnih migranata.

“Kao premijeru poznato mi je da se u Salakovcu nalazi izbjeglički centar ali za priznate izbjeglice , međutim nitko nas nije obavijestio a niti nam je poznato da je izvršena prenamjena centra i za ilegalne imigrante bez dokumenata i bez statusa”, konstatira Herceg.

.”Kao Premijer HNK-a izjavljujem da smo u obvezi poštivati odredbe Konvencije o statusu izbjeglica kao i Zakon o azilu te da svaka priznata izbjeglica koja dobije rješenje od Ministarstva sigurnosti se mora osjećati sigurna području naše Županije, međutim to ne znači da ćemo prihvatiti da greške državnih institucija koje su dovele u pitanje nacionalnu sigurnost BiH zbog migrantske krize ćemo rješavati preko građana HNŽ-a i Grada Mostara. Poštivat ćemo svaku validnu odluku tijela koja odlučuju o ovoj kategoriji osoba ali isto zahtijevamo da i druga strana poštuje nadležnosti Županije, Grada Mostara i općine koje su propisane Ustavom”, poručio je Herceg.

Nikšić i Komšić

Rat saopćenjima se nastavlja: SDP burno reagovao zbog teških optužbi DF-a!

Dodik izjavom o skupu "Pravda za Davida" razbijesnio javnost u BiH

Dodik izjavom o skupu “Pravda za Davida” razbijesnio javnost u BiH