Hiljade Bosanaca i Hercegovaca u subotu Iowi pravi spektakl

Hiljade Bosanaca i Hercegovaca u subotu Iowi pravi spektakl

Ogroman interes vlada za novi Krajiški teferič koji će se održati u gradu Waterloo u američkoj državi Iowa. Biće to 20. po redu susret Krajišnika, a kako saznajemo, interes je ponovo zaista veliki.

Očekuje se posjeta nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca u petak i subotu, a ova manifestacija smatra se glavnim kulturnim događajem bh. useljenika u Sjevernoj Americi.

Waterloo je već bio domaćin Krajiškog teferiča 1999, 2005. i 2011. godine, a inače je domaćin svake godine drugi grad. Sve počinje u petak navečer u 19 sati narodnim veseljem u tamošnjem kulturnom centru, a ulaznica iznosi simboličnih pet dolara. Očekuje se izvođenje sevdalinke, ali i druge narodne muzike, igranje tradicionalnih kola i izložbe.

Subota je rezervirana za fudbalski turnir koji počinje u 9 ujutro i trajat će cijeli dan u lokalnom sportskom centru Cedar Valley, a tom prilikom sprema se i festival tradicionalne hrane i pića.

Poslije toga Krajiški teferič se seli u lokalni kongresni centar gdje se sprema velika zabava, a ulaznica će koštati 15 dolara. Krajiški teferič će sponzorirati i Umjetničko vijeće Iowe. Evo kako su izgledali prethodni Krajiški teferiči.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.