Hillary Clinton oduševljenja hapšnjem Assangea. Narod je odgovorio: Ti bi trebala ići u zatvor!

Bivša kandidatkinja demokrata za predsjednika SAD Hilari Klinton smatra da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž “mora da odgovara za ono što je uradio”.

“Suština je da on mora da odgovara za ono što je uradio, barem za ono za šta je optužen”, rekla je Klintonova, inače i nekadašnja državna sekretarka SAD. Kako je objasnila, nije u pitanju osuda novinarstva, već činjenice da je neko upao u vojne kompjutere i ukrao informacije.
Naravno, Klintonova je i situaciju sa Asanžom iskoristila da komentariše predsjednika SAD Donalda Trampa, koji ju je pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. “Mislim da će to biti jedini stranac koga će Tramp rado dočekati”, kazala je Klintonova.

Međutim, njeni komentari o Asanžu baš i nisu dočekani sa oduševljenjem na društvenim mrežama. Tviteraši su joj poručili, između ostalog, da bi ona trebalo da se nalazi iza rešetaka i da je bolje da šuti jer bi Asanž i o njoj imao mnogo toga da kaže.

Vikiliks je objavio emailove Demokratske stranke koje su ukrali, navodno, ruski obavještajci tokom predizborne kampanje 2016. godine, što je naškodilo kampanji Klintonove.
Asanž je uhapšen jučer u Londonu, pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD, koje ga optužuju za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata o ratnim zločinima koje je američka vojska napravila u Iraku.