Postignut historijski sporazum: Trump kumovao pomirenju Izraela i UAE, a evo šta su dogovorile dvije sile

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su historijski dogovor prema kojem je Izrael pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati.

Ovu informaciju danas je na Twitteru objavio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump koji je pomogao da se ovaj sporazum potpiše.

To je prvi sporazum te vrste potpisan od onoga iz 1994. godine između Izraela i Jordana, a konačno bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Kako je Trump rekao, a prenose brojni svjetski mediji, ovo je historijski iskorak.

“Naša dva velika prijatelja postigla su historijski mirovni sporazum – Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati. Svi su govorili da je nemoguće. Poslije 49 godina Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati će u potpunosti normalizovati diplomatske odnose. Uspostavit će diplomatska predstavništva i otpočeti prekograničnu saradnju”, rekao je Trump.

Američki predsjednik istakao je da je riječ o značajnom koraku koji će doprinijeti izgradnji mirnijeg, sigurnijeg i razvijenijeg Bliskog istoka.

“Sada kada je led probijen očekujem da će više arapskih i muslimanskih država slijediti primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata i normalizovati odnose sa Izraelom”, naveo je Trump.

Prema navodima medija, sporazum predviđa i da se muslimanima omogući veći pristup džamiji Al-Aksa u Starom gradu Jerusalimu, kao i da lete iz Abu Dabija u Tel Aviv, a sa druge strane UAE i Izrael će proširiti i ubrzati saradnju u pogledu liječenja i razvoja vakcine protiv koronavirusa.

U zajedničkom saopćenju Sjedinjenih Država, UAE-a i Izraela navedeno je da će se delegacije sastati u predstojesigurnosti, telekomunikacijama, energetici, turizmu i drugim oblastima i zdravstvenoj zaštiti. Dvije države sarađivat će i u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Dogovor je uslijedio u četvrtak nakon telefonske sjednice kojoj su prisustvovali predsjednik SAD Donald Trump, premijer Izraela Benjamin Netanyahu i princ Abu Dhabija šeik Mohammed Bin Zayed.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1293922936609546240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1293922936609546240%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fcms.radiosarajevo.ba%2Fadmin%2Farticle%2F386588%2Fedit

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.