Kanada, zastava

Hoće li BiH ponovo dobiti Ambasadu Kanade?

Posljednje Vijesti

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) Emir Ramić uputio je uime bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi pismo ministrici vanjskih poslova Kanade Chrystiai Freeland u kojem traži da razmotri pitanje ponovnog otvaranja ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini.

“Ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu značilo bi mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje”, ocijenjeno je u pismu.

Država koja je, kako se ističe, tako mnogo uradila na planu priznavanja bosanskog jezika, imena Bošnjak, istine o agresiji i genocidu i pravdi za žrtve tih strašnih zločina, treba imati svoju ambasadu u Sarajevu.

Ambasada Kanade u Sarajevu zvanično je zatvorena 1. augusta 2009. godine, a Vlada Kanade je opravdala ovu iznenadnu odluku preispitivanjem ekonomske opravdanosti diplomatskih predstavništava u svijetu. Ranije je bilo govora o otvaranju konzulata Kanade u Sarajevu, ali to se, dodaje se u pismu, nikada nije dogodilo.

“Vlada Kanade je zatvorila ambasadu u Sarajevu na brz način bez ponude programa strategije kako nastaviti i poboljšati diplomatsko konzularni rad Kanade u BiH. Kanadska diplomatska zajednica, bosanska zajednica u Kanadi i mnogi građani Kanade su neprijatno iznenađeni zatvaranjem ambasade u Sarajevu. Mnogi smatraju da je ambasada zatvorena zbog ideoloških razloga administracije tadašnjeg premijera Harpera”, navedeno je u pismu.

Ocjenjuje se da je ambasada Kanade u Sarajevu zatvorena “u jeku borbe građana i naroda BiH za bolju budućnost svoje države i društva”. Također, iznenadno zatvaranje ambasade je došlo uprkos činjenici da su se u to vrijeme u BiH još nalazile kanadske mirovne snage, najuspješnije mirovne snage u historiji Kanade.

Prvi službeni zahtjev za ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH predložen je, podsjeća se u pismu, tokom zvanične posjete Kanadi delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH predvođene ministrom Igorom Crnatkom, koji se sastao s ministrom vanjskih poslova Stephaneom Dionom 16. jula 2016. Kanadski ministar je obećao da će Kanada u skladu s novom vladajućom liberalnom politikom otvaranja Kanade u svijetu, ozbiljno preispitati pitanje ponovnog otvaranja kanadske ambasade u Sarajevu.

“Ministar Dion također je obećao da će uskoro Kanada otvoriti počasni konzulat u Sarajevu. Nažalost od tada ništa ozbiljno nije učinjeno u smislu poboljšavanja diplomatskog profila Kanade u Bosni i Hercegovini. Kanada je i dalje članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira – podvlače iz bh. zajednice u Kanadi. Podsjećaju da više od 100.000 građana BiH živi u Kanadi, a većina njih su priznati članovi kanadske zajednice. Kao Kanađani koji vole svoju domovinu BiH, zabrinuti su činjenicom da Kanada nema svoje diplomatsko predstavništvo u BiH”, saopćeno je iz IGK-a.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.