Hrvatski mediji objavili šokantan podatak: Situacija za Čovića je upravo postala užasna

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske nije bilo upoznato s odlaskom ambasadora Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem u povodu neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije na izričit zahtjev premijera Andreja Plenkovića, rezime je skandala u kojem je sudjelovao ambasador Republike Hrvatske u BiH.

Del Vechio je – a da nije obavijestio Ministarstvo i Vladu – prisustvovao danu Republike Srpske u Banjoj Luci, iako je Ustavni sud BiH taj praznik još ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake i proglasio ga neustavnim.

“U Republici Srpskoj 9. januar obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”. U Banjoj Luci je u statusu uvaženoga gosta bio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i nositelj počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu. HDZ BiH je opširno, tekstom i fotografijama, popratio Čovićev odlazak na proslavu Republike Srpske, piše Jutarnji.hr.

Međutim, u razgovorima koje je ovaj list vodio s osobama iz Vlade i Predsjedničkog ureda, stekao se dojam da nisu znali da će Ivan Del Vechio otići u Banju Luku na događaj na kojem se slavi formiranje srpskog entiteta koji je nastao etničkim čišćenjem i gdje je ubijeno i protjerano oko 210.000 Hrvata i 350.000 Bošnjaka.

Kako piše Jutarnji, skandalozan potez pojačava činjenica da je svih preostalih 27 ambasadora iz zemalja Evropske unije odbilo Dodikov poziv, pa je onda još i odlikovan Slavko Lisica, koji je s JNA haračio oko Šibenika, a počasni gost bio je Darko Mladić, sin Ratka Mladića, još jednog ratnog zločinca čije su trupe ubijale po Hrvatskoj.

“Čini se da je veleposlanik odlučio otputovati u Banju Luku u dogovoru s Draganom Čovićem. Čović je bio na proslavi kao politički dužnosnik iz BiH i s time nemamo ništa, ali Del Vechio to nije smio uraditi – rekao je Plenkovićev suradnik.

Glavni akter događaja se i sam oglasio, te je malo detaljnije objasnio zašto je otišao u Banja Luku.

“Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali – rekao je Del Vechio za N1 televiziju, koji nije htio prognozirati hoće li biti smijenjen sa svog mjesta.