I dalje napeto u SAD: Evo kada bi mogli saznati pobjednika izbora, Nevada bi mogla biti presudna

Globus Posljednje

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, ali projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Joe Biden.

Republikanca čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena, te u Sjevernoj Karolini.

Zvaničnici Pennsylvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. novembra.

Nakon prebrojanih 95 posto glasova, republikanac u Sjevernoj Karolini trenutno vodi s 50,1 posto u odnosu na Bidenovih 48,7 posto.

Pobjeda u Nevadi Bidenu bi bila dovoljna da postane američki predsjednik. Tamo čak 200.000 listića još nije izbrojano. New York Times piše kako će se ažurirani podaci za Nevadu znati u četvrtak u podne po istočnoameričkom, odnosno u 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

U Nevadi je prebrojano 85 posto listića, a demokratski kandidat Joe Biden tamo vodi za manje od 8 hiljada glasova.

Državni sekretar Georgije Brad Raffensperger očekuje da će prebrojavanje glasova u njegovoj saveznoj državi trajati do četvrtka ujutro, prenosi BBC.

Republikanski predsjednik tamo vodi za 39 hiljada glasova, ali treba ih se prebrojati još 200 hiljada. Biden ima dobru šansu preokrenuti tu saveznu državu, što dva puta nije uspjelo predsjedniku Baracku Obami.

Arizona, u kojoj Biden trenutno vodi s gotovo 80 hiljada glasova nakon što ih je prebrojano 86 posto, također će objaviti nove podatke u poslijepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu.

 

(Agencije)

Leave your vote