Iako su ga divljački vukli, Assange iz ruku nije ispuštao čudnu knjigu: Ostat ćete zaprepašteni o čemu je zapravo riječ!

Osnivač Wikileaksa Julian Assange uhapšen je u Ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji nakon što mu je ta zemlja ukinula azil. Policija je navela da je Assange odveden u pritvor i da će se pojaviti pred sudom “što je prije moguće”.

Dok ga je policija izvodila iz ambasade, divljački ga vukući po ulici, Assange je grčevito u rukama držao knjigu koja je zainteresirala svjetsku javnost.
Knjiga koju je Assange držao nosi naziv “Historija državne nacionalne sigurnosti” pisca Gorea Vidala.

Gore je američki književnik, scenarista i političar, poznat po svojim romanima i esejima izbrušenog stila, provokativnim i duhovitim izjavama, kao i po oštroj kritici američke politike. Smatra se jednom od najkontroverznijih figura američkog javnog života 20. stoljeća.

Na udaru javnosti našao se kada je 1968. objavio inventivnu i obuhvatnu avangardnu satiru “Myra Breckinridge”, u kojoj je parodirao američko društvo, intelektualnu pretencioznost i postmodernistički žargon. Njegovi protivnici su roman ocijenili kao neprikladan, a poznat je i kao pisac historijskih romana.

Iz ovoga je jasno zašto je Assange poklonik Gora.