in

Imunitet je ključ našeg zdravlja, a evo kako ga narušava kajanje i žaljenje za nečim!

Stručnjaci su identificirali dvije vrste žaljenja: aktivno žaljenje koje se temelji na nečemu što se dogodilo i pasivno zbog onoga što smo htjeli da uradimo, a nismo.

Naučnici su ustanovili da kajanje iz pomenutih razloga duže i intenzivnije boli.

Ne postoji osoba koja nije zažalila zbog nečega što je propustila u životu. Rezultati studije objavljeni u časopisu “Emotion” govore da čak 76 posto ispitanika smatra da nisu postali idealna verzija sebe, jer nisu slijedili snove i da se prvenstveno kaju zbog propuštenih prilika, a ne zbog učinjenih grešaka.

Naučnici su ustanovili da kajanje iz pomenutih razloga duže i intenzivnije boli i da ljudi takve situacije teže zaboravljaju od onih u kojima su rizikovali ili nešto pogrešno uradili. Ali propuštene šanse mogu da nas podstaknu na buduće uspjehe, jer stimuliraju da preuzmemo veći rizik kako bismo bili uspješni na poslovnom ili emotivnom planu.

Stručnjaci su identificirali dvije vrste žaljenja: aktivno žaljenje koje se temelji na nečemu što se dogodilo i pasivno zbog onoga što smo htjeli da uradimo, a nismo. Studija kanadskog univerziteta Konkordija pokazala je da osobe koje intenzivno razmišljaju o neuspjesima i porede se “sretnijima” od sebe, češće su prehlađene i podložnije bolestima. Emocionalni stres povezan sa žaljenjem može izazvati neravnotežu hormona i imunog sistema.

Udovička sela: “Ne more se živ u zemlju, sad sam sama sa svojom tugom”

Trikovi od pomoći: Kako olakšati putovanje s djecom