Inovacija Mješovite srednje škole Tešanj: Učenici se griju na solarnu energiju!

U okviru projekata ‘Priključimo se na Sunce’ i ‘Poligon mladosti’, nastavnici praktične nastave i učenici Mješovite srednje škole Tešanj su postavili konstrukciju i 18 solarnih panela u sklopu školske radionice.

Nakon puštanja u rad solarne elektrane snage 5,2 kW, pristupilo se izradi instalacije za prijenos i distribuciju električne energije proizvedene u solarnoj elektrani. Tokom dana, u funkciji su dva bojlera, u nastavničkom i učeničkom toaletu, koji se napajaju energijom iz elektrane do 17 h.

Nakon prestanka napajanja bojlera, automatski se na napajanje uključuje vanjska rasvjeta dvorišta škole i igrališta za učenike. Ujutro se rasvjeta isključuje, što ponovo vraća bojlere na napajanje.

Maksimalna potrošnja iznosi 4 kW zbog obnavljanja baterija. U slučaju smanjenog dotoka solarne energije, baterije se dopunjavaju iz mreže, kako ne bi došlo do oštećenja.

U narednom periodu planirano je osvjetljenje radionica LED rasvjetom, kao i osvjetljenje šetališta za učenike, upravo iz razloga velikih ušteda dobivenih upotrebom solarne energije – saopćeno je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.