in

Inovacija u dobojskoj bolnici: Nova procedura liječenja – ugradnja totalne endoproteze kuka

U Službi za ortopediju i traumatologiju dobojske bolnice uvedena je nova procedura liječenja – ugradnja totalne endoproteze kuka.

Ugradnja totalne endoproteze kuka, jedna je od najuspješnijih operacija moderne ortopedije, koja se izvodi u slučaju preloma vrata butne kosti i kod degenerativnih promjena kuka. Nakon ovog zahvata pacijent se brzo oporavlja, ustaje iz kreveta već prvi dan i samostalno se kreće. Adekvatnom rehabilitacijom moguće je vratiti se normalnom životu, uz manja ograničenja.

Postoji više vrsta endoproteza kuka, a koja će se primijeniti zavisi od starosne dobi pacijenta i patologije. U narednom periodu težiće se ka tome da ovaj zahvat postane rutinska procedura liječenja Službe za ortopediju i traumatologiju.

Uvođenje ove procedure omogućio je cijeli tim ljekara ortopedije koje čine prim. dr Anela Velimirović, načelnik Službe za ortopediju i traumatologiju, dr Srećko Jugović, dr Mladenko Lazić, operatori dr Saša Vidić i dr Slaven Ćelić, kao i asistent dr Bojan Jović, uz podršku konsultanta prim. mr sci. med. Vladimira Papića i pod budnim okom našeg anesteziologa, prim. dr Slobodanke Živković.

Prva operacija protekla je bez problema, a pacijent se uz pomoć odjeljenskih sestara i Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dobro oporavio i već je otpušten kući, saopćeno je iz dobojske bolnice.

Opsadno stanje u Beogradu: Putina čuva 7.000 specijalaca, migovi u zraku i snajperisti na krovovima! Čak su i šahtovi širom grada zavareni…

Žestoka najava iz sindikata: Tražit ćemo da minimalna plata radnika bude 630 KM!