in ,

Iran odgovorio Amerikancima na optužbe da su srušili avion

Nedugo nakon što su izvori iz Pentagona potvrdili da je ukrajinski avion oboren ruskom raketom, iranske vlasti civilnog vazduhoplovstva rekle su da su američki izvještaji nelogične glasine, prenosi agencija ISNA.

Kako piše RT, Iran je odbacio izvještaje i naveo kako je “naučno nemoguće da raketa obori ukrajinski putnički avion koji je polijetao iz Teherana”.

Podsjetimo, pozivajući se na anonimne izvore iz Pentagona i obavještajnih službi, američki mediji su objavili kako je ukrajinski avion Boeing 737 najvjerovatnije oboren ruskom raketom u sklopu iranske vazdušne odbrane.

Avion se srušio nekoliko minuta nakon polijetanja iz Teherana, a samo nekoliko sati nakon što je Korpus Islamske revolucionarne garde ispalio dvije raketa na američke baze unutar Iraka, a riječ je o odmazdi zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija.

Pretpostavlja se da je čak i američki predsjednik Donald Trump u svom govoru u četvrtak nagovijestio o raketama, iako pri tome nije okrivio iransku vojsku, već je rekao da postoji mogućnost da je “neko mogao pogriješiti.”

Prema iranskim izvještajima avion se prije slijetanja zapalio, a ukrajinske vlasti s druge strane istražuju da li je riječ o terorističkom napadu ili je ipak avion oboren ruskom raketom Tor-M1 zemlja-zrak.

Poginulo je svih 176 ljudi, uključujući 82 Iranca, 63 Kanađana i 11 Ukrajinaca.

NI NAJSTARIJI STANOVNICI OVO NE PAMTE Policajci u Crnoj Gori ovaj će dan jako dugo pamtiti

KAKAV GAD Malčanski berberin i poslije hapšenja uradio nešto odvratno