ISIL-ovci stižu u BiH! Evo ko će u pritvor a ko je otpao sa spiska

Posljednje Vijesti

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o tridesetak bh. državljana, od čega je sedam žena i 16 djece.

Policijske agencije u BiH obaviještene su jučer da bi konačno sredinom ove sedmice u BiH iz Sirije trebali biti deportirani bh. državljani koji su se borili za Islamsku državu (ISIL).

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o tridesetak bh. državljana, od čega je sedam žena i 16 djece. Ova grupa trebala je i prije dvije sedmice, odlukom Predsjedništva BiH, stići u Sarajevo, ali je dan pred deportaciju sve odgođeno.

Naši izvori tvrde da su agencije ponovo dobile obavijest, ali da i dalje ne znaju tačan broj osoba koje trebaju biti deportirane. Za sada se pretpostavlja da brojka sa ženama i djecom neće biti mijenjana.

– Imamo informaciju da će doći sredinom sedmice i to je sve. Ne znamo koliko će ih doći – tvrdi naš izvor.

Među deportiranim osobama nalazi se i sedam ISIL-ovaca. Tako bi BiH konačno trebali biti izručeni Jasmin Keserović, Abdulah Čurt, Senad Kasupović, Emir Ališić, Hamza Labidi… Svi oni već se nalaze na potjernicama i bit će provedeni u Pritvorsku jedinicu Suda BiH.

Ranije je bilo govora o tome da ih je u grupi devet, ali se ne zna ko je otpao.

Kada su u pitanju žene s djecom, na Sarajevski aerodrom su trebale sletjeti i Amina Kečo, supruga Ibre Ćufurovića, s dvoje maloljetne djece. Očekivao se i dolazak Adele Dolamić s troje djece. Njen suprug Nermin Jahić nastradao je u Siriji prije dvije i po godine. Ona se otad nalazi u kampu El-Roj. Ali, kako tvrde članovi njihovih porodica, one neće doći u Sarajevo, prema informacijama koje one imaju.

Iako je bila na prvom spisku, navodno je otkazan i dolazak Muamere Muhamedagić iz Cazina s četvero djece. I ona je ostala bez supruga u Siriji.

Žene i djecu, koja stignu u Sarajevo, preuzet će Federalna uprava policije, a pripadnike ISIL-a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Prije toga, bit će utvrđeni njihovi identiteti i posjeduju li bh. dokumente.

Žene s djecom sa Sarajevskog aerodrom bit će prevezene i smještene u izbjeglički kamp Delijaš izvan Sarajeva.No, radi se samo o privremenom smještaju. Nakon procedura, prvo sigurnosnih, a zatim i ljekarskih, svi će biti vraćeni svojim kućama uz određeni nadzor lokalne policije. Jedno siroče preuzet će staratelji.

Leave your vote