Inzko i Dodik

Iskre frcaju na sve strane: Dodik žestoko zaprijetio Inzku i strancima u BiH

Vijesti
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su visoki predstavnici godinama urušavali Dejtonski sporazum i kršili međunarodno pravo u BiH, te da će se zato zalagati da Kancelarija OHR-a bude ukinita.

“/Visoki predstavnik u BiH/ Valentin Incko se direktno miješa u izborni proces. Mislim da visoki predstavnici ovdje uzrokuju konflikte, jer su urušili Dejtonski sporazum.

Oni su najveći kriminalci, a Pedi Ešdaun se hvali kako je vršio nasilje nad nama, dok Incko neopravdano 10 godina prima platu od 24.000 evra i drži nam predavanja o stabilizaciji”, rekao je Dodik novinarima u Aleksandrovcu, povodom Inckove izjave o izborima u BiH.

On kaže da su skrnavljenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnici udaljili BiH od mogućeg postojanja.

“BiH može da postoji u skladu sa Ustavom, a ako nešto nije u skladu sa tim, onda nije ni regularno. Imate sada čovjeka koji je rušio Dejton i pokrivao kriminal, a drži predavanje ko će za koga glasati. Naravno da je to miješanje u izborni proces, a njegove kvalifikacije, ocjene i izjave su dovoljan dokaz da to radi”, dodao je Dodik.
On je istakao da su visoki predstavnici u BiH devastirali hrvatsku poziciju u BiH.

“Sada pogledajte kako sve izgleda. Visoki predstavnici su razvalili mogućnopst da u Federaciji BiH postoji kvota hrvatskih glasova za obavezujuće odluke. To se nama priprema ukoliko se ne budemo branili”, rekao je Dodik.

On je naveo da si indirektni porezi, koji su u ingerenciji BiH, Republiku Srpsku koštali tri milijarde KM.

“To je ukupan naš spoljni dug. Tri milijarde smo dali na račune BiH od kojih nismo imali nikakve koristi. Mogli smo da izgradimo autoputeve, škole i milijardu damo za pomoć preduzećima.

Novac smo dali po modelu koji je podržao Mladen Ivanić i koji je bio katastrofalan za nas, jer je uništen naš fiskalni suverenitet. U Republci Srpskoj niko nema osjećaj da ima nešto od BiH”, zaključio je Dodik.
Incko je izjavio da građani na predstojećim izborima mogu birati između konfrontacije i normalnosti, između stagnacije i napretka i poručio da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno.

Leave your vote