Iskre frcaju na sve strane: Žestok sukob Milorada Dodika i ambasadora Austrije u BiH
Milorad Dodik je istakao je da RS i on kao njen predsjednik izražavaju puno poštovanje prema državi Austriji, sa kojom želi da unapređuje odnose u svakom pogledu, a da je austrijski ambasador u BiH Martin Pamer bio samo nepotrebna prepreka na putu te saradnje.

“Pismo koje ste mi putem medija juče uputili samo je potvrda da sam imao dovoljno razloga da odbijem susret sa Vama. Način na koji ste mi se obratili, puštajući pismo u medije, a da ga meni prethodno niste poslali, govori da Vi i ne znate šta nalaže dobra diplomatska praksa. Vi se u pismu meni ne obraćate kao diplomata, već kao akter unutrašnje političke scene u BiH, koristeći gotovo isti rječnik i kvalifikacije koje koriste moji politički protivnici. Jedan diplomata od ugleda to sebi nikada ne bi smio dozvoliti”, poručio je Dodik u pismu koje je uputio Pameru.

On je naglasio da su austrijski investitori dobro došli u Republiku Srpsku, te da za njihov dolazak Pamer nema nikakve zasluge. “Da li ste odgovorni za nedolazak nekih investitora, i o tome bi se moglo razgovarati”, naveo je Dodik u pismu.
Navodeći da Pamer u pismu konstatuje da predsjednik Srpske nikada nije bio ni na jednoj od manifestacija austrijske Ambasade u BiH, Dodik je rekao da je kao predsjednik Republike dolazio na manifestacije koje je Pamer organizovao u istoj mjeri u kojoj je on dolazio na proslavu Dana Republike Srpske.

“Koliko ste nanijeli štete ugledu svoje države govori i Vaše nedavno oglašavanje na društvenim mrežama, u kojem javno žalite zbog nedolaska političkih elita na prijem u austrijsku Ambasadu. Žalite se da idu na prijeme u Tursku ili Ambasadu Saudijske Arabije. Zar niste time priznali da je Vaš mandat u Sarajevu potpuni promašaj i propuštena šansa za državu Austriju i njen uticaj”, poručio je Dodik u pismu Pameru.

Predsjednik Republike Srpske uputio je juče pismo Pameru u kojem je naveo da odbija susret sa njim, jer je, kako je naglasio, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.
Pamer je u pismu Dodiku koje je dostavio pojedinim medijima naveo da odbacuje tvrdnju da on favorizuje bošnjačku politiku, dodajući, između ostalog, da retorika predsjednika Srpske “proizvodi nesigurnost i strah i kod potencijalnih austrijskih investitora”.

“Vaša retorika i Vaše dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito i kod potencijalnih austrijskih investitora. Kao što znate, Vlada Republike Austrije podržava proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, koji, međutim, zahtijeva državni integritet i funkcionalnost. Vašu tvrdnju da sam “ja favorizirao bošnjačku politiku” s odlučnošću odbacujem i istu moram korigirati jer sam uvijek zastupao zvaničnu poziciju austrijske vlade. Mada sporedno u ovom kontekstu, ali ipak neophodno, moram korigirati i Vaš prikaz incidenta u Trebinju: isti se uopšte nije dogodio onako, kako ste Vi prikazali, nego je tačno slijedeće: tokom turističke posjete Trebinju sam prilikom fotografisanja zgrade nekadašnje k. u. k. željezničke stanice verbalno napadnut da je navodno potrebna dozvola za fotografisanje.

Vaša, kao prijetnja izražena obavijest da ćete austrijske državne organe obavijestiti o mom radu u Sarajevu me ostavlja ravnodušnim. Unaprijed sam svoje nadređene obavijestio o Vašem dopisu i mom odgovoru, te ću i dalje, kako mi posao nalaže, izvještavati o Vašim izjavama i Vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Zaključno se s odlučnošću, kako sadržajno tako i formalno suprotstavljam Vašim, i u Vašem dopisu ponovo iskazanim, neopravdanim napadima na Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ambasadora Valentina Incka, koji se zalaže za prosperitet i napredak u Vašoj zemlji.
A moram skrenuti pažnju i na Vaše besprimjerne napade u prošlosti na predstavnike i drugih država u BiH, kao npr. SAD-a ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH, tako i ugledu entiteta Republika Srpska, stoji u pismu Martina Pammera, ambasadora Republike Austrije u BiH.”, navodi se u Pamerovom pismu.