Islamska zajednica BiH se oglasila o odlasku Bajre ef. Hadžića iz Doboja na proslavu tzv. Dana RS i začudila javnost

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Islamska zajednica BiH izdala je začuđujuće saopćenje za javnost nakon što je nedvosmisleno potvrđeno da je Bajro ef. Hadžić zaista prisustvovao obilježavanju tzv. Dana RR u Doboju.

“Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, Bajro ef. Džafić, prisustvovao je obilježavanju Božića, a dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. ‘Dana Republike’, je napustio”, navodi se u saopćenju.

Naime, nakon što su se u medijima pojavili napisi o tome kako je ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik Dan Republike, Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih kao i samog imama.

”Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. Dana Republike” saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

Dodaje se, da je proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene.

”Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bh.entitetu RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina”, stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.