Islamska zajednica BiH se oglasila o odlasku Bajre ef. Hadžića iz Doboja na proslavu tzv. Dana RS i začudila javnost

Islamska zajednica BiH izdala je začuđujuće saopćenje za javnost nakon što je nedvosmisleno potvrđeno da je Bajro ef. Hadžić zaista prisustvovao obilježavanju tzv. Dana RR u Doboju.

“Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, Bajro ef. Džafić, prisustvovao je obilježavanju Božića, a dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. ‘Dana Republike’, je napustio”, navodi se u saopćenju.

Naime, nakon što su se u medijima pojavili napisi o tome kako je ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik Dan Republike, Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih kao i samog imama.

”Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. Dana Republike” saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

Dodaje se, da je proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene.

”Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bh.entitetu RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina”, stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.