Jezivo priznanje čovjeka koji je oteo penzionera: “Policija me vraćala u Bosnu devet puta”

Globus

U maju 2019. godine trojica migranta otela su Miroslava Moravca (80) u slovenskoj Beloj krajini, svezali su ga i strpali u prtljažnik automobila te odvezli prema italijanskoj granici. Pustili su ga u Sežani i pobjegli u Italiju, gdje ih je slovenska policija u saradnji s italijanskim kolegama privela, pišu Slovenske novice.

Riječ je o Marokancu i dvojici Alžiraca koje je slovenska policija ispitivala sedmicu dana prije nego ih je vratila u Hrvatsku. Jedan od njih svoju je priču sada objavio na Facebooku. Nije porekao da se otmica dogodila, ali objašnjava okolnosti.

U objavi naslova “Izvinjenje Sloveniji” 27-godišnji Alžirac Omar Abidi kaže da je on osoba o kojoj su pisali mediji prije godinu i po dana jer je ukrao automobil i oteo starca.

Sada, kaže, kada je odslužio zatvorsku kaznu, želi ispričati svim Slovencima zašto je to učinio.

– Puno puta sam pokušao ući u Sloveniju, a jednom sam čak i uspio, ali vratili su me natrag. Hrvatska me policija vraćala u Bosnu devet puta. Svaki put su me tretirali kao životinju. Skinuli su me, snažno udarali i uništili mi telefon. Devet puta.

– Taj put smo se sva trojica zajendo vraćali iz Bosne. Hodali smo preko planina i kroz šume pet dana, tri dana po kiši. Bili smo u zaista lošem stanju, ostali smo bez hrane, a jedan od prijatelja jedva je hodao.

– Bili smo pod velikim stresom i nismo znali što učiniti. Kad smo napokon ušli u Sloveniju, vidjeli smo automobil, a pored njega starijeg muškarca. Bili smo pod velikim stresom i samo smo razmišljali kako da što prije napustimo granicu kako nas ne bi ponovo vratili u ruke hrvatske policije.

– Starijeg gospodina smo zamolili da nas odvede u azil u Ljubljani i ponudili mu 60 eura, ali on je to odbio jer nije želio imati problema s policijom.

– Odlučili smo uzeti njegov automobil jer smo bili u panici. Tada smo pomislili da možda ne bi bilo dobro čovjeka ostaviti samog u nepoznatom. Što ako mu se nešto dogodi, a on neće moći kući bez automobila. Da mu se išta dogodi, bili bismo u nevolji i on i mi. Zbog toga smo ga odlučili povesti sa sobom kako bi se sam odvezao kući kad stignemo u Ljubljanu.

Omar kaže da se čovjek uplašio kad su mu rekli da ide u prtljažnik, ali kako kaže, nisu ga povrijedili. Na putu su se predomislili i nastavili voziti prema Italiji umjesto prema Ljubljani. Shvatili su što su napravili.

Malo prije granice zaustavili su automobil, vratili vozilo i ključeve Miroslavu i izvinili mu se. Ubrzo nakon toga policija ih je uhvatila i odvela u zatvor, gdje je Omar proveo godinu i pet mjeseci, nakon čega su ga poslali u pritvoru u Postojnu.

– Psihičko stanje mi je trenutno u rasulu. Imam previše briga. Kod kuće u Alžiru imam majku i troje mlađe braće. Ja sam najstariji sin, pa mi je dužnost brinuti se o njima. Ali otkako sam otišao od kuće, od mene nije bilo ništa osim problema.

– Prvo sam živio toliko mjeseci na ulicama Bosne, a zatim devet puta završio u rukama brutalne hrvatske policije, a otkako sam došao u Sloveniju, nisam vidio sunce van zatvora.Nisam zločinac. Samo sam pobjegao od nevolja u svojoj domovini. Želim živjeti kao normalna osoba i zaraditi novac za mamu i braću. Do sada nisam imao tu priliku – napisao je Omar i još jednom se izvinio Miroslavu zbog otmice, pišu Slovenske novice.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Leave your vote