in

Isto kao da je i nemate: Ovo su najveće greške kod nošenja zaštitne maske

Dosad bi svako to već trebao znati – nošenje maske u javnosti pomaže u suzbijanju širenja koronavirusa, ali neki, svejedno, imaju problem s njenom upotrebom. Nose je, ali njome prekrivaju samo usta, ne i nos.

Ugledni njemački virolog ističe da takvo korištenje nema nikakvog smisla.

“Svrha zaštitne maske je zadržati čestice koje njezin nosilac odašilje kad govori, kašlje ili kiše”, kaže dr. Jonas Schmidt-Chanasit. “Time druge štiti od moguće zaraze. Do određene mjere maska štiti i nosioca od udisanja čestica drugih. Ali, ako nos ostane otkriven, čestice imaju direktan put u organizam i to je gotovo kao da uopće ne nosite masku”, naglašava Schmidt-Chanasit.

Ispravno bi bilo i masku ne dodirivati rukama i koristiti je jedino uz pomoć trakica za skidanje ili stavljanje.

Schmidt-Chanasit kaže da je dobra zamisao nositi masku kad god ste blizu drugih ljudi dulje vrijeme, naprimjer u autobusu. Mogućnost zaraze nije vjerovatna ako ste pored nekoga tokom kraćeg vremena.

“Deset do 15 minuta, to je kritična tačka”, rekao je. Na mnogim mjestima nošenje maske je obavezno. No, one se ne mogu nositi dovoljno čvrsto da bi osobu zaštitile od aerosola, još manjih čestica u zraku, koje lako mogu dospjeti do usta i s bočnih strana.

Njemački virolog još jednom podsjeća kako to znači da i sa maskom treba voditi računa o držanju fizičkog razmaka.

Dodik je već odlučio ko će ga naslijediti: Zaista nećete vjerovati šta je naumio

Emina Lubenica: Prodavačicu lubenica prozvali podravskom Kristinom Mandarinom