ISTRAŽIVANJE POKAZALO Djecu ne smijete ostavljati dugo ispred ekrana, ima jako dobar razlog što

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Utvrđeno je da djeca koja provode više od sedam sati ispred ekrana imaju dvostruko veće šanse da im bude dijagnostikovana depresija ili anksioznost za razliku od djece koja provedu svega jedan sat ispred ekrana, stoji u studiji koja je objavljena u časopisu Preventive Medicine Report.
Problematično je to što je djeci dopušteno da pred ekranom provedu dosta vremena, a nekima i po cio dan, a rezultati studije zasnivaju se na istraživanju koje je pratilo ponašanje više od 40 hiljada djece od dvije do sedamnaest godina. Dobre vijesti su da mlađa djeca ne provode više od sedam sati ispred ekrana, ali su zabrinjavajući podaci da oko 20 odsto djece između 14 i 17 godina konstantno provjeravaju društvene mreže.

Zvuči zastrašujuće da je veza između vremena provedenog ispred ekrana i depresije toliko jaka, a istraživači su takođe došli do podataka da su mladi koji dosta emocionalno nestabilniji, imaju više problema, teže sklapaju prijateljstva i završavaju zadatke.

Interesantno je da do većih problema dolazi u adolescentskom dobu nego kod djece mlađeg uzrasta.
– Iznenađeni smo da su asocijacije veće bile kod adolescenata nego kod mlađe djece, rekao je Jan Tweng, jedan od glavnih autora studije i profesor psihologije na Univerzitetu San Diego.

– U svakom slučaju, tinejdžeri provode više vremena koristeći svoje telefone i boraveći na socijalnim mrežama, a mi znamo iz ostalih istraživanja da mlađa djeca provode više vremena ispred TV-a, zaključio je on.