Gelo - Mattarella

Italija: Josip Gelo predao akreditivna pisma

Posljednje Vijesti

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Josip Gelo predao je danas u palači Quirinale akreditivna pisma predsjedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli.
Prenoseći pozdrave od članova Predsjedništva BiH zahvalio se Republici Italiji na pomoći i potpori koju je Republika Italija pružala i pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama, istaknuvši kako je ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju njen strateški cilj i prioritet u vanjskoj politici.

Između ostalog, naglasio je, da sama perspektiva biti dio Evropske unije, biti njen član, ima pokretačku snagu za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i socijale promjene, koje se događaju u Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na dosadašnju vrlo dobru saradnju na bilateralnom i multilateralnom planu i na uzajamnu podršku između naše dvije zemlje, zatražio je potporu Republike Italije u procesu stjecanja statusa kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Predsjednik Mattarella, izrazivši dobrodošlicu ambasadoru, osvrnuo se na vrlo dobre i aktivne odnose koji postoje između naše dvije zemlje i između ostalog rekao kako Republika Italija u Bosni i Hercegovini vidi prijateljsku zemlju s kojom želi održavati i jačati prijateljske odnose. Izrazio je spremnost da Republika Italija i nadalje bude podrška Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama spomenuvši kako je i sam prošle godine bio u posjeti našoj zemlji.

Nakon srdačnog razgovora predsjednik Mattarella poželio je ambasadoru uspjeh u radu i naglasio da je otvoren za sve oblike saradnje od zajedničkog interesa za dvije zemlje.

Bosanci i Hercegovci u Italiji

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.