Ivica Dačić samouvjereno tvrdi: Država tri puta veća od Srbije povukla priznanje nezavisnosti Kosova!

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopštilo je da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova.

“Vlada Republike Gane odlučila je da povuče Ganino priznanje Kosova kao nezavisne države. Ova odluka Vlade donijeta je iz sljedećih razloga: Gana je 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je uslijedilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinskog dogovora, a također fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena”, kaže se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Gane, koju prenosi MSP Srbije.

“Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena uz obzir na stav 10. rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN (1999), koja ovlašćuje Generalnog sekretara da ‘uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbjeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne republike Jugoslavije i koja će da obezbjedi prijelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave da bi se obezbijedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova”.

“Odluka Vlade Gane u tom trenutku vjerovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom. Vlada Gane uzela je u obzir postojeći dijalog između Srbije i Kosova čiji je cilj rješavanje ovog pitanja, proizilazećeg iz težnje Kosova da bude priznato kao nezavisna i suverena drzava, te podržava tekući proces radi okončavanja problema”, stoji u saopštenju iz Akre, koje prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srbijanski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je to do sada najveća zemlja koja je to učinila, da ona “ima 30 miliona stanovnika, i da je tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije”.

On je dodao da do kraja godine očekuje još povlačenja priznanja.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.