in ,

Iz Ambasade pojasnili ko može putovati u Njemačku, a ko će biti vraćen sa granice

Do daljnjeg nema turističkih putovanja ili posjeta u Njemačku

U ovom momentu ne postoji mogućnost turističkog putovanja ili putovanja u svrhu posjete iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, u protivnom se mora računati sa vraćanjem sa granice, kazali su iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

Odgovarajući na naš upit ko i na koji način može trenutno u Njemačku naveli su da će Ambasada u narednim danima na svojoj internet stranici objaviti pregled trenutno postojećih izuzetaka.

– Osobe, koje su prije pooštravanja ograničenja ulaska uslovljenog pandemijom ušle u Njemačku bez vize, podliježu kao i do sada ograničenju boravka na maksimalno 90 dana. Ukoliko se prekorači period boravka, nadležne njemačke službe nalažu, po pravilu, trenutačno napuštanje zemlje i u tu svrhu uručuju potvrdu o prelasku granice. Ovaj postupak je ostao nepromijenjen i primjenjuje se neovisno o aktuelnoj situaciji u vezi pandemije – kazali su u ovoj ambasadi – prenosi Fokus.

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža ukazao je prije dva dana na mnoštvo slučajeva da njemačka policija otkrije i deportuje državljane BiH koji su krenuli na put kao u vrijeme prije korone, te savjetovao da se o putovanju prvo informišu u Njemačkoj ambasadi.

-Zvanično turistički još nije dozvoljeno putovati, a sve informacije o putovanju tražite od Ambasade Njemačke. Oni su relevantni da vam daju odgovore ko i na kakav način može putovati u Njemačku – napisao je Kaluža na Twitteru.

Prema njegovim riječima, samovoljne procjene na osnovu komšijskih informacija mogu samo da naprave problem.

Ministarstvo odbrane BiH pred sudom zbog zabrane hidžaba

POTVRĐENO IZ SIPA-e: Svi uhapšeni SDP-ovci u Srebrenici nakon saslušanja pušteni na slobodu…