Iz dana u dan postaje sve gore: Raste broj narcisa i žena prepunih samopouzdanja ali bez ikakvog pokrića!

Društvene mreže su napravile prostor za novu “turu” narcisa koji o svom “grandioznom ja” mogu da dobijaju potvrdu svakog dana, kao da stvarno pomjeraju svijet.

Istraživači iz Šefilda su došli do saznanja da je ova pojava sve izraženija, jer je sve više ljudi okupirano postavljanjem svojih “našminkanih” fotografija na “Instagram”, “Facebook” i u slične “izloge”.

“Efekat koji stalno javno izlaganje fotografija ostavlja na mlada bića je izuzetno veliki, pa tako nekome naruši samopouzdanje, a nekoga toliko vine u visine, da ga je teško vratiti na zemlju”, navodi Timi Forbs, psiholog i jedan od vođa istraživanja.

On kaže da je upoznao lijepe djevojčice koje su poslije intenzivnog korišćenja društvenih mreža, postale toliko nesigurne u sebe, iako za to nemaju osnovane razloge. S druge strane, toliko djevojaka bez pozitivnih kvalifikacija je bilo nadobudno i puno sebe, onako bez ikakvog pokrića. To su nam donijele moderne aplikacije i mreže na kojima bolje prolazi ne onaj ko vrijedi, već ko uspješno barata filterima i zna da se samoreklamira.

Forbs kaže da će posljedice ovoga tek da se vide, jer stasavaju nove generacije koje ne pamte svijet bez mobilnih telefona i savremenih oblika komunikacije.

“Uostalom, novoformirani narcisi će postati još naporniji u tome. Da bi se idealizovano “ja” održalo, ono traži punu i stalnu pažnju, pa kako bi sačuvali grandioznu sliku o sebi, narcisi su u stalnoj potrazi za publikom, novom, svježijom i fasciniranijom. A kako su narcisi osjetljivi na povredu slike o sebi, da ne bi upali u depresiju, trudiće se da se još više nametnu kao veliki, lijepi, uspješni i, naravno, nedostupni”, poručuje psiholog.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.