in

Iz WHO poručili: U skoro svim zemljama koronavirus poremetio zdravstvene usluge

Veliki zdravstveni dobici postignuti u posljednje dvije decenije mogu biti izbrisani u kratkom vremenskom periodu, stoji u studiji

U više od 90 odsto zemalja osnovne zdravstvene usluge su poremećene pandemijom covid-19, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Uticaj pandemije Covid-19 na osnovne zdravstvene usluge izaziva veliku zabrinutost, navodi se u studiji, prenio je Reuters.

Veliki zdravstveni dobici postignuti u posljednje dvije decenije mogu biti izbrisani u kratkom vremenskom periodu, stoji u studiji.

Istraživanje uključuje odgovore date od maja do jula iz više od 100 zemalja.

Među najugroženijim uslugama bile su rutinske imunizacije 70 procenata, planiranje porodice 68 odsto i dijagnoza i liječenje raka 55 procenata, dok su hitne službe bile ugrožene u gotovo četvrtini zemalja.

Region istočnog Mediterana, koji uključuje Avganistan, Siriju i Jemen, najviše je pogođen, potom slede afrički i region jugoistočne Azije, dok američki kontinent nije bio dio studije.

U istraživanju SZO se navodi da je opravdano pretpostaviti da bi čak i umjereni poremećaj u osnovnim zdravstvenim uslugama mogao dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta od uzroka koji nisu Covid-19 u kratkom do srednjem i dugoročnom periodu.

Uhapšen jer je pijan napravio incident, a onda polupao staklo u stanici i napao policajce

Jack Trbosjek i misterija koja traje: Ko je bio jedan od najbrutalnijih ubica u modernoj istoriji