Izdaja države BiH, Bakir Izetbegović i SDA

Bakir Izetbegović i SDA novu vlast u državnim institucijama prvo su zamislili ovako: „SDA, SNSD, HDZ i BH blok“. „Te stranke bi trebale činiti vlast, da bi ta vlast bila stabilna“, rekao je Izetbegović novinarima u ponedjeljak, premda nije do kraja objasnio kako misli osigurati stabilnost sa liderima SNSD-a i HDZ-a, Dodikom i Čovićem, koji u vlast ne ulaze da bi stabilizirali Bosnu i Hercegovinu nego upravo suprotno od toga.
Onda je Izetbegović počeo objašnjavati kako vidi daljnji razvoj situacije u BiH i dao neke naznake o svojim budućim političkim koracima koji će se pokazati ne baš tako mudri, bolje reći, promašeni kao i neki raniji njegovi potezi: „BH blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama uključujući SDA, a ne vidim način da se izbjegnu stranke koje su dobile podršku naroda poput SNSD-a i HDZ-a, pa i nas“, rekao je Izetbegović.

Svoje misli Izetbegović je konačno artikulirao u četvrtak tokom konstituirajuće sjednice Državnog parlamenta; „Kada neće BH blok, hoće SDA. Vlast na nivou Bosne i Hercegovine činit će SDA, SNSD i HDZ.“

Pa, red je objasniti sa kim to Izetbegović i SDA ulaze u vlast i ko su to njihovi budući partneri sa kojim planiraju u naredne četiri godine činiti stabilnu vlast u Bosni i Hercegovini? SNSD i HDZ su otvorene ekspoziture retrogradnih i krajnje agresivnih, vrlo zabrinjavajućih politika iz Beograda i Zagreba. Milorad Dodik je uz to još i eho ruske politike koja se preko Dodika suprotstavlja Sjedinjenim Američkim Državama i EU na teritoriji Bosne i Hercegovine. Dodik to, dakako, i nije krije. Naprotiv. Predizbornu kampanju gradio je upravo na suprotstavljanju zapadu i SAD-u, zbog čega je u konačnici i dospio na Crnu listu Američke Vlade.

Govoreći za medije nakon inauguracije za člana Predsjedništva BiH Dodik je poručio: „Vanjsku politiku ću usklađivati sa Srbijom, insistirat ću da međunarodni faktor napusti BiH, da se Republici Srpskoj daju veće ovlasti. Ne dobijem li to, nemamo više o čemu pričati“. Banja Luka: „Ja više volim Srbiju nego BiH. BiH je samo moje radno mjesto i ništa više”. Novi Sad: „Ja sam Srbin, ne Bosanac, žao mi je što nismo zajedno“.

Izetbegović i SDA, dakle, ulaze u vlast s čovjekom koji posve liči, neodoljivo podsjeća, ima sve elemente ponašanja osuđenog ratnog zločina Radovana Karadžića s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Karadžić je na Palama 9. januara 1992. godine samoproglasio ‘republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini’, nakon čega je krenuo i u oružano rastakanje Bosne i Hercegovine. Dodik se sada natječe sam sa sobom u potezima kako naštetiti Bosni i Hercegovini. Napustio je sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) jer u sali Predsjedništva BiH nije bilo zastave entiteta Republika Srpska, koja prema Zakonu o zastavi BiH tu i ne treba da bude, čime je Dodik ponizio ne samo Bosnu i Hercegovinu i njen ustavno-pravni poredak nego je rukavicu u lice bacio i cijeloj međunarodnoj zajednici.

Izetbegović i SDA ulaze u vlast sa Dodikom i njegovim SNSD-om, iako su njihovi zastupnici u četvrtak napustili konstituirajuću sjednicu Parlamenta BiH u vrijeme intoniranja himne Bosne i Hercegovine, valjda da se ne zaraze.

Lider HDZ-a o bosanskohercegovačkim Hrvatima govori kao o nekoj vrsti zaštite hrvatske granice i Hrvatske u cjelini. Bosna i Hercegovina je za njega potrošni materijal, konstanta je samo Hrvatska. To nije subjektivna procjena domaće opozicije u BiH. O tome su vrlo otvoreno progovorili i bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini: Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, koji su upozorili visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH. Evo kako Čović vidi Bosnu i Hercegovinu, a kako susjednu Hrvatsku. Zagreb: „Mogu garantirati da s druge strane tisuću kilometara duge europske granice imate hrvatski narod. Organizirani hrvatski narod. Koji će poslati jednaku poruku kao nedavno kod Pelješkog mosta i kod brojnih drugih izazova koji bi se htjeli preseliti s područja zapadnog Balkana ka Hrvatskoj. E neće moći, ima nas dosta danas na svim razinama vlasti da to nećemo dozvoliti nikome“, rekao je Čović na Saboru HDZ-a prošle godine u Zagrebu! Grude: „Prije 27 godina je utemeljena HZHB kao politička, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH”.

Izetbegović i SDA uvođenjem u vlast SNSD-a i HDZ-a, bez da su pred njih postavili elementarne uslove poštivanja države Bosne i Hercegovine, Miloševićev i Tuđmanov san čine stvarnijim nego ikada.

Izgleda, međutim, da ništa od toga Izetbegović i SDA ne vide. Oni i dalje vjeruju kako su Dodik i Čović neizbježni partneri za formiranje vlasti u BiH iako se oni sami otimaju od Izetbegovićevog optimizma i vrlo otvoreno negiraju bilo kakvu nadu da za Bosnu i Hercegovinu dolaze iole normalni dani. Historija kao da se ponavlja – Dodik neodoljivo podsjeća na Karadžića, a Izetbegović na oca koji je nekoliko dana prije prvih granata po glavama građana Bosne i Hercegovine vjerovao kako je za rat potrebno dvoje. Dvoje je na kraju i dobio; jedno je došlo sa lijeve a drugo sa desne strane Bosne i Hercegovine.

Za samoubilačku politiku Izetbegović ima podršku i člana Predsjedništava BiH Šefika Džaferovića i novog člana Kolegija Državnog parlamenta Denisa Zvizdića. „SNSD nije moguće zaobići u formiranju vlasti na nivou BiH, a HDZ na nivou Federacije BiH“, podržao je Džaferović Izetbegovića u srijedu navečer na konferenciji za novinare nakon sjednica PIC-a.

Je li mlađi Izetbegović imao izbora? Jeste, bolje da je državu ostavio bez vlasti još neko vrijeme nego što je, primjerice, poluge vanjske politike ili ministarstva finansija dao u ruke zlikovcima i političkim diletantima, čijem sadržajnom smislu, ruku na srce, svakim danom sve više liči i sam Izetbegović.

(Patria)