Izetbegovič

Izetbegović otkrio o čemu je pričao na večeri s Vučićem

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je za list Danas da je spreman na dijalog i saradnju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali dodaje da to ne znači da je spreman na bilo koji ustupak koji je štetan za interese BiH.

“Atmosfera na večeri i u razgovorima tokom moje posjete Beogradu nije bila loša. Razgovaralo se smireno, s tim da je predsjednik Srbije očigledno bio razočaran mojim stavom da pitanje Ugovora o državnoj granici između BiH i Srbije ne želim rješavati prema željama i interesima Srbije, nego na način da obe zemlje ostvare svoje suverene interese i prava”, izjavio je Izetbegović u intervjuu za list Danas.

On je dodao da je njegov prijedlog bio da se odmah potpiše Ugovor o državnoj granici, kojim se postojeće granice između dve države potvrđuju i demarkiraju na mapama koje bi bile sastavni dio Ugovora.

“Otvorena pitanja unutar državnih granica se mogu dogovorno rješavati bez ikakve razmjene teritorija, na principima prekogranične saradnje”, smatra Izetbegović.

Izetbegović ocijenjuje da bi bio nedorastao situaciji ako bi dopustio da se bilo koje otvoreno pitanje rješava suprotno interesima i na štetu BiH. Prema njegovom mišljenju, Vučić ne namjerava da učestvuje u bilo kakvoj destabilizaciji u regionu.

“Novi napad na suverenitet i teritorijalni integritet BiH je preopasna stvar. Vučić će voditi politiku pomirenja, izgovarati riječi za koje će dobijati pohvale, a ulogu onih koji izgovaraju ružne i nedolične riječi nosit će pojedini mediji i političari nižeg ranga poput Aleksandra Vulina i Milorada Dodika”, smatra on.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.