Izetbegović

Izetbegović poslao žestoku poruku Dodiku iz Istanbula

Vijesti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu se sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovaj sastanak komentarisao je predsjednik RS Milorad Dodik kazavši da se “Turska ovdje dramatično miješa”.

“Turska se ovdje dramatično miješa, u podršci su direktno Bošnjacima kroz Savjet za implementaciju mira i druge načine. Ne znam šta će biti tema, ali uglavnom uvodi se jedna nova praksa da se član Predsjedništva pokušava ponovo predstaviti kao predstavnik BiH u tome.

To, koliko sam razumio, nije odluka Predsjedništva nego je odluka Izetbegovića i eventualno Erdogana. Predsjednik Vučić nije taj koji može da određuje format tog sastanka, on je u posjeti Turskoj koliko znam”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

“Nemam nikave informacije o tome, ali definitivno je jedan ozbiljan presedan da samo jedan član, i to ne predsjedavajući Predsjedništva, odlazi na takve sastanke i da pokušava tamo da daje jednu sasvim drugu dimenziju. To je opasno za Bosnu i dolazi od onih koji uporno nastoje da se prikažu kao branitelji Bosne kao što je Izetbegović, a u urušava suštinu njenih institucija”, naveo je Dodik.

Predsjednik RS Milorad Dodik je danas reagovao kazavši da ste u ime čitave BiH otišli na sastanak i da ne možete predstavljati BiH. Da li je ovo svojevrstan šamar Miloradu Dodiku, bilo je pitanje N1.

“Ne volim nikome da udaram šamare i ne smatram da je postizanje bilo čega što je u korist svima bilo kakav šamar. Ja ne mogu dogovarati ovakve stvari, ali mogu trasirati dogovor. Gospodin Vučić i ja smo pozvani na radni sastanak, a ja sam radio na linijama onoga što je državni parlament BiH zacrtao, a to je put preko Tuzle ka Beogradu i to je postignuto. Mislim da ako ne bude kaprica i bespotrebnih balkanskih tvrdoglavosti na kakve smo naučili, ovo bi mogao biti jedan istorijski dan”, odgovorio je Izetbegović za N1.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.