Iznad Zemlje eksplodirao zastrašujući meteor, ali ono što se dogodilo nakon toga sve je ostavilo bez teksta…

Prošle godine u decembru iznad Zemlje se dogodila iznimno snažna eksplozija meteora, toliko jaka da je njena snaga bila 10 puta jača od eksplozije bombe u Hirošimi, javlja NASA, a prenosi BBC.

Radilo se o najvećoj takvoj eksploziji nakon one iznad grada Čeljabinska u Rusiji prije šest godina, dakle, o drugoj po veličini u posljednjih 30 godina.
No ono što pomalo zabrinjava jest da nitko nije uočio nadolazeće nebesko tijelo, a naučnici su tek sada javnosti saopćili da se ovakva eksplozija nevjerovatne snage dogodila prije nekoliko mjeseci iznad Beringovog mora, rubnog mora na sjevernom kraju Tihog okeana između Sjeverne Amerike i Azije.

Nekoliko puta u 100 godina

Astronom Lindley Johnson, časnik za planetarnu obranu iz NASA-inog Ureda za koordinaciju planetarne obrane, rekao je za BBC kako stručnjaci smatraju da vatrena kugle ove veličine projuri kroz našu atmosferu samo nekih dva ili tri puta u 100 godina.

18. decembra 2018. godine asteroid od 1400 tona i promjera 10 metara probio se kroz našu atmosferu iznad poluotoka Kamčatke brzinom od 32 km/s i eksplodirao 25,6 kilometara iznad Zemljine površine udarnom energijom od 173 kilotona, piše New Scientist.

“Oslobođena energija je bila toliko jaka da je iznosila 40% snage eksplozije u Čeljabinsku. Dogodila se iznad Beringovog mora tako da nije imala isti učinak i nije se pojavila na vijestima”, rekla je astrofizičarka Kelly Fast, voditeljica projekta praćenja tijela koja prolaze blizu Zemlje NASA-inog Ureda za koordinaciju planetarne obrane.

“To što imamo toliko puno vode na našem planetu uistinu nam pomaže u njegovoj obrani“ dodala je.

Ko je primijetio snažnu nebesku eksploziju?

Američki vojni sateliti primijetili su eksploziju još prošle godine i obavijestili o tome NASA-u. Eksploziju je primijetio i astrofizičar Peter Brown sa Sveučilišta Western Ontario u Kanadi.

Uočio je meteor prilikom promatranja mjerenja s najmanje 16 globalno pozicioniranih stanica za praćenje. Stanice koje su u mogućnosti registrirati valove niske frekvencije, postavljene su diljem svijeta za vrijeme razdoblja hladnog rata kako bi se mogli otkriti tragovi nuklearnih eksplozija.

Naučnici zabrinuti

Američki Kongres zadao je 2005. godine NASA-i da pronađe 90% asteroida koji prolaze blizu Zemlje, a koji su veći od 140 metara do 2020. Svemirski objekti te veličine predstavljaju stvarni problem jer bi mogli ostaviti katastrofalne posljedice na cijele regije ako se sudare sa Zemljom.
Ipak, procjenjuju da će im, uz sredstva koja imaju, trebati još dodatnih 30 godina da ispune ovu naredbu Kongresa.

Naši stručnjaci već godinama upozoravaju na opasnost od asteroida

Zvjezdarnica u Višnjanu, odnosno na Tičanu, već je neko vrijeme druga najuspješnija u razotkrivanju asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju za Zemlju, pokazala je nedavno objavljena statistika Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije, a prije par dana popela se na fascinantno prvo mjesto prestignuvši pritom uglednu svemirsku agenciju NASA-u.