Iznenadit ćete se kada vidite kako je nastao lik Izeta Fazlinovića iz serije Lud, zbunjen normalan

Mustafa Nadarević

Feđa Isović, filmski i televizijski scenarista gostujući u Pressingu na N1 objasnio je kako je nastao Izet Fazlinović, jedan od najpopularnijih TV likova, na kome ga je bazirao te objasnio “ko je lud, ko zbunjen, a ko normalan”.

Isović je kazao da generalno ne voli pričati o politici, iako živimo u “ludoj situaciji i okruženju”.

“To se vidi i kroz seriju. Doticao sam se toga. Svi su pomalo ludi, zbunjeni, najmanje je normalnih”.

Šale je nekada ranije zapisivao u blok, danas ih snima na mobitel.

“Sve što je smiješno, duhovito, uzimam za pravo da objavim”, rekao je, a potom je objasnio kako je nastao Izet Fazlinović, kojeg u seriji Lud, zbunjen, normalan tumači Mustafa Nadarević.

“Pitaju me to često. U stvari, pisao sam ga po sebi. Nadam se da nisam toliko loš kao on i prevarant kao on, ali osnovne crte sam, političke, po sebi. Prekopiran je ja. Volim i ja Tita, Jugosloven sam po nacionalnosti. Rodio sam se u Jugoslaviji, odgojen sam da je volim”.

Citirao je jednu analizu koja kaže da su u minulom ratu na ovim prostorima najviše ginuli Jugosloveni.

“Sve su to mali pioniri, položili zakletvu, išli na radne akcije, onda su gurnuti u ratove – u kojima su poginuli za neke druge državice, a odgojeni uz ‘Hej Slaveni'”, izjavio je.

Ipak, danas ne razmišlja o rađanju neke nove Jugoslavije.

“Znam da se u Zagrebu osjećam kao kod kuće, u Beogradu, u Ljubljani. Kao udarnik sam se vratio iz Ljubljane… Taj prostor osjećam kao svoj. Jugoslavija je neki najprirodniji okvir za nas. Tužan sam kada vidim da u Hrvatskoj Jugoslavija nije popularna. Taj pokret je snažno hrvatski, da je Šibenik grad sa najviše palih boraca u Narodnooslobodilačkoj borbi, nije Beograd. To je najveća grobnica Hrvata”, kazao je.

“Umrijet ću kao Jugosloven”, kazao je dodavši da ga raduje to da na obilježavanju Igmanskog marša, Neretve i Jajca – sve više autobusa je iz Hrvatske i Slovenije.

“Mi smo petero djece od iste majke”, naveo je Isović.

On za sebe kaže da je “rođeni dubrovački gošpar”. “Trebinjac sam i Sarajlija sam. Tako se osjećam”, izjavio je u Pressingu, pojasnivši da mu je posao takav “gdje mu je laptop, tu mu je i posao.”

“Ali čini mi se da sam produktivniji u Trebinju, manje sam po kafanama nego u Sarajevu.”

Tvrdi da je kada je pisao scenario za Lud, zbunjen, normalan – gledao da Izet Fazlinović bude Hercegovac.

“Znam kakav je Hercegovac paket sa sobom donio u Sarajevo. Ima ljudi koji će se prepoznati u tim situacijama”, rekao je Isović za N1.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.