JAKO MISTERIOZAN SIGNAL DOLAZI IZ SVEMIRA Oglasio se institut koji traga za vanzemaljcima

Ovo bi možda značilo da postoji šansa da smo nabasali na svemirske komšije?

Svjetski astronomi su otkrili primamljivo otkriće: misteriozni radijski signal koji dolazi iz okoline Proxime Centauri, najbližeg Sunčevog zvjezdanog susjeda, o čemu smo već pisali.

Otkriće koje je napravio Breakthrough Listen, projekt posvećen lovu na signale iz nezemaljskog života povezan s pokojnim fizičarom Stephenom Hawkingom, doveo je do širokih nagađanja da je vanzemaljska rasa možda došla do nas.

Signal od 982 megaherca nazvan BLC1 (Breakthrough Listen 1) dolazio je sa zvijezde, kako je to uočio teleskop Parkes u Australiji u aprilu i maju 2019. Što je najzanimljivije, relativno obližnji sistem zvijezda sadrži planet nazvan Proxima b, koji je oko 20 posto veći od Zemlje i nalazi se u tzv. naseljivoj zoni, području na kojem je teoretski moguće da se život održi na planeti.

SETI

U objavljenoj izjavi, SETI, slavni institut koji traga za vanzemaljcima, komentirao je signal, uz opasku da je otkriće Breakthrough Listen-a “kandidat, a ne potvrđeni signal”.

“Zbog svog profila vrlo je malo vjerovatno da je signal proizveo prirodni, ali nepoznati kozmički izvor, ali ko zna … Priroda nas često iznenadi”, stoji u izjavi koju je napisao visoki planetarni astronom Instituta SETI Franck Marchis.

Ovo bi možda značilo da postoji šansa da smo nabasali na svemirske komšije?

“Jedno jednostavno objašnjenje je da je Parkes uhvatio signal koji potječe sa Zemlje”, piše Marchis. “Za komunikaciju koristimo radio, a to bi mogle biti zemaljske smetnje. I to je vjerojatno najvjerojatnije objašnjenje. ”

“Ideja da tehnološki napredne civilizacije živi oko našeg najbližeg zvjezdanog susjeda prilično je izvanredna”, priznao je Marchis. “Ali, trenutno nam ostaje više pitanja nego odgovora: zašto je signal otkriven samo jednom tokom 30 sati u aprilu i maju? Također ne znamo zašto promatrači nisu odmah upozorili naučnu zajednicu.”

Planetarni astronom također tvrdi da bi bilo “vrlo nevjerojatno” da dvije civilizacije završe jako blizu jedna druge, koristeći istu tehnologiju u isto vrijeme.

“Vjerojatno nisu vanzemaljci. Naravno, kao naučnika Instituta SETI, ništa mi ne bi bilo ugodnije nego da se dokaže da nisam u pravu”, zaključio je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.