in , ,

Jako neobična situacija na autoputu kod Zenice: Vozači se zaustavljaju zbog fotografisanja, intervenisala policija!

Nakon što je i zvanično puštena u promet dionica Zenica jug – Zenica sjever, odnosno, Zenička obilaznica, građani Zenice, ali i drugi vozači iskoristili su priliku da se provozaju dionicom

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine pozvali su sve građane i korisnike autoceste u BiH da se ne zaustavljaju na autocesti osim ako je vozilo u kvaru, a reakcija je uslijedila nakon učestalih zaustavljanja na novootvorenoj dionici Zeničke obilaznice i vijaduktu Babina rijeka.

Nakon što je i zvanično puštena u promet dionica Zenica jug – Zenica sjever, odnosno, Zenička obilaznica, građani Zenice, ali i drugi vozači iskoristili su priliku da se provozaju dionicom. Sjenu na vožnju novoizgrađenim kilometrima bacilo je nesavjesno ponašanje vozača koji su, zbog fotografisanja panorame Zenica s vijadukta Babina rijeka zaustavljali vozila na zaustavnoj traci te se kretali po autocesti.

S tim u vezi danas su reagovali iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine naglašivši da na autocesti nema stajanja te da se vožnja može prekinutisamo na odmaralištima, prostorima benzinskih pumpi ili površinama izvan kolovoza koja su za to uređena.

“Ne zaustavljajte se, niti se parkirajte na saobraćajnim trakama za zaustavljanje vozila u nuždi. Propisima je utvrđeno kako voziti, no postoje neka pravila ponašanja i sigurnosne navike koje se moraju usvojiti kako biste sigurno vozili autocestom”, napominju iz Autocesta FBiH.

U prospektu kojeg su objavili za građane navodi se da je na traci za prinudno zaustavljanje dozvoljeno zaustavljanje samo vozila u kvaru. Vijadukt Babina rijeka trenutno je najviši izgrađeni na Koridoru 5C, dužine je 390 metara i nalazi se na visini više od 120 metara od korita Babine rijeke.

Glasnogovornica Ministarstva unutršanjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić je za Klix.ba kazala da će policijski službenici poduzimati sve radnje koje su u njihovoj nadležnosti.

“U skladu s našim nadležnostima u svim slučajevima, reagovat ćemo na dokumentovanju prekršaja koji je prijavljen ili od građana ili uočen neposredno od policijskih službenika prilikom redovnog obilaska dionice”, kazala je Alić.

Važno je pomenuti i da je dionica Zeničke obilaznice opremljena naprednim videonadzornim sistemom koji pokriva tunele i vijadukte te da će svako nesavjesno ponašanje vozača biti zabilježeno.

FILMSKA PLJAČKA U BIH Maskirani razbojnici naoružani “do zuba” presreli brzu poštu, ukrali veliku sumu novca!

Nevjerovatan slučaj u BiH: Pacijentu prestalo kucati srce, spašen intervencijom Hitne pomoći