Janša pruža grčevit otpor činjenici da je Biden predsjednik Amerike

Vijesti

Janez Janša, predsjednik Vlade Slovenije, koji je prvi čestitao Donaldu Trumpu pobjedu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, već tokom prve postizborne noći, bit će, po svemu sudeći, posljednji koji će se pomiriti sa porazom svom političkog uzora i pobjedom Joea Bidena.

Janšu nije pokolebalo ni to što je njegova nekulturna, sumanuta čestitka Trumpu zaprepastila evropsku i svjetsku državničku scenu, nego je nastavio u istom tonu i nakon što je u svim medijima i cijeloj svjetskoj javnosti postalo više nego jasno da je Joe Biden novi predsjednik SAD-a. Novonastalu situaciju, dok milioni Amerikanaca na ulicama proslavljaju pobjedu Bidena, premijer Slovenije je na svom twiter nalogu nazvao “zanimljivom”. Potom je nastavio sa odlučujućom bitkom protiv činjenica koje ga uznemiravaju : “U svim državama SAD sa tijesnim ishodom su uložene žalbe. Sudovi još nisu počeli sa odlučivanjem”. Janši je neobjašnjivo da je “uprkos tome” jedna strana proglasila pobjednika. Dok sudovi ne završe svoje i ne rasprave žalbe Janša je poručio da “čestita svim stranama” uz poruku da je najbitnija “vladavina prava”.

Kako sada stvari izgledaju, nakon što su najbliži suradnici, prijatelji i mediji priznali poraz Trumpa i čestitli novom predsjedniku SAD Bidenu, još samo Janša vodi akivnu borbu za “pravnu državu”. Možda bi i Trump priznao poraz, ali ne želi razočarati premijera rodne zemlje svoje supruge Melanije…

Leave your vote