in ,

JASNE PORUKE IZ AMERIKE NAKON IZBORA Bassuener: Građanski pokret je jedina nada za BIH

Vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike Kurt Bassuener za Glas Amerike prokomentarisao je Opće izbore koji su protekle nedjelje održani u našoj zemlji.

– Dobra stvar je što neće biti zastoja u Predsjedništvu, koji bi izazvali Dragan Čović i Milorad Dodik, jer bi se ujedinili da ga bojkotuju i zaustave državne funkcije – kaže Bassuener.
Međutim, kako navodi, Dodik će to vjerovatno raditi i sam, ili su to barem indikacije koje dolaze iz njegovih izjava, kao što su: „Zašto bih ja išao njima u Sarajevo, oni treba da dođu meni“.

– Po mom mišljenju, najpozitivnija stvar u zemlji je ono što se dešavalo van konteksta izbora – protesti koje je potaknuo otac Davida Dragičevića, koji su se proširili diljem zemlje. I ja pretpostavljam da će se oni vratiti. A to je nešto sasvim novo, to je jedna transetnička politička snaga protiv establišmenta, koja će možda nastaviti da se pretvara u lavinu – ističe Bassuener.

Ukoliko i bude pozitivnih promjena u BiH, nastavlja, to će biti avenija kojom će doći, a ne kroz izbornu politiku.

Na pitanje kako vidi buduću ulogu Dodika, Bassuener kaže:
„On će probati da ometa i u konačnici raskomada državu. Njegove su poruke bile vrlo jasne u smislu u kojem pravcu želi da ide.

Ukoliko preuzme funkciju u Predsjedništvu, on će nastaviti da plasira tu ideju da država ustvari nije država, te da je to samo jedan okvir u kojem postoje dvije paradržave. Mislim da će sada biti još deklarativniji i agresivniji“.

Upitan kakva je perspektiva BiH, Bassuener odgovara:

„Ne vidim je kao pozitivnu ako ostane zaglavljena u ovoj putanji. Ne mislim, također, da je neizbježno da zemlja krene u negativnom pravcu.
Mislim da je ovaj građanski pokret jako dobar indikator jer pokazuje da postoje građani, glasači koji žele drugačiju zemlju. Oni su do sada bili jasni u tome protiv čega se zalažu, a manje za šta se zalažu. Ali počinjemo sada vidjeti i vizije kakva bi to zemlja mogla biti. Mislim da je previše rano ulagati tako velike nade u ovaj pokret, ali to je jedina nada koja postoji u bh. društvenopolitičkom kontekstu“.

Hoće li Zmajevi večeras pobijediti Tursku? Prosinečki najavio iznenađenja u sastavu…

Drama na granici BiH i Srbije: Uhapšen momak Selme Bajrami!