in ,

JASNO UPOZORENJE “Dodik ima jasan plan, želi uništiti vojsku BiH, A ONDA…”

Apsurdna je vojna neutralnost za koju se zalaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i čak dijametralno suprotna od one koju zastupa srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba vojno-politički analitičar Berko Zečević.

– Zabrinjavajući je narativ da sve ono što odluči Srbija, treba da odluči i BiH, jer takvi stavovi ne daju osjećaj povjerenja među narodima u BiH – kaže Zečević, aludirajući na stav RS-a o vojnoj neutralnosti, koji se oslanja na identičan pristup Srbije, a o kojem u svojim medijskim istupima redovno govori Dodik.
Naš sagovornik ocjenjuje zabrinjavajućom Dodikovu politiku vojne neutralnosti, koja podrazumijeva stagnaciju ili čak i nazadak Oružanih snaga BiH, za razliku od Vučićeve, koja doprinosi dodatnim finansijskim i tehničkim ulaganjima u svrhu jačanja i modernizacije OS Srbije.

– Vojno neutralna zemlja je ona zemlja koja generalno nastoji da sa svima ima dobre odnose, ali da istovremeno ima i jake oružane snage koje će biti u stanju samostalno osiguravati stabilnost i sigurnost svojih državnih granica – pojašnjava Zečević.

Na tom konceptu, nastavlja, Srbija i bazira svoju vojnu neutralnost u pogledu članstva u NATO savez, jačanjem i modernizacijom svojih Oružanih snaga, a sve u skladu sa sporazumom o balansu snaga na području Balkana.

– Dodik i njegova politika stava su da Oružane snage BiH trebaju ostati u sadašnjem statusu – da nemaju moderno naoružanje, da ne dobijaju savremene informacije i doktrine koje su prisutne u svijetu za odgovore na moguće prijetnje. A to je prikriven način da se parališe efektivna sposobnost OSBiH – upozorava Zečević.

Dok je, s jedne strane, Srbija ponosna na svoje Oružane snage, jača ih i modernizuje, Dodik nastoji da umrtvi vojnu sposobnost OSBiH, te spriječi dodatna ulaganja u njihovu modernizaciju.

– Ja nemam ništa ni protiv vojne neutralnosti BiH, ali ako će to podrazumijevati moderne Oružane snage BiH, sa novim naoružanjem i savremenom obukom. Zašto naše Oružane snage ne bi sarađivale i s Oružanim snagama Rusije? Ja u tome ne vidim nikakav problem – govori Zečević.
Međutim, takav vid saradnje moguće je ostvariti samo uz velika finansijska ulaganja, uz savremene komunikacione sisteme, sisteme za nadzor bojišta, prislušne i radarske sisteme, kvalitetne helikoptere i transportere za prevoz trupa, jurišne transportere za borbu protiv terorističkih grupa, modernije tenkove itd.

– Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) zahtijeva ulaganje u modernizaciju OSBiH, i to je ono što smeta i ne odgovara Dodiku – zaključuje Zečević.

Šokantna ispovijest monstruma: Išao sam kod njih za bajram, a onda sam ubio 272 Bošnjaka

PA JE LI MOGUĆE OVO Svađa između Komšića i Dodika dosegla vrhunac, ovakve uvrede NIKO NIJE OČEKIVAO!