in ,

Je li ovo realno?! Slike iz BiH stvaraju dojam kao da se ništa ne dešava, kao da korona ne postoji!

Ukoliko ne bude većeg stepena poštivanja propisanih mjera, razmatrat će se mogućnost primjene i restriktivnijih mjera

U organizaciji premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas su predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavoda za javno zdravstvo KS, Uprave policije MUP-a KS, Uprave za inspekcijske poslove KS te Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba FBiH razgovarali o provedbi i poštivanju propisanih mjera, kao i neophodnim novim koracima kako bi se unaprijedio sistem borbe protiv epidemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je naglasio Nenadić, raspoloživost kapacitetima zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama je zadovoljavajuća, osiguran je novac i pokrenute procedure za nabavkom dodatnih količina. Trenutni bolnički kapaciteti su u funkciji te je osigurano novo upošljavanje 150 medicinskih radnika na nivou primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Na današnjem sastanku zaključeno je da će se Kanton Sarajevo obratiti Federaciji BiH kako bi ovaj nivo vlasti ponovo preuzeo vodstvo u upravljanju epidemiološkom krizom na čitavoj teritoriji Federacije.

”Postoje procesi koje bilo koji kanton u Federaciji ne može sam kontrolisati i usmjeravati. Svi smo povezani, ljudi se nesmetano kreću što utiče na razvoj epidemiološke slike i u KS. Mnogo je, nažalost, importovanih slučajeva virusa. Slike iz Neuma i drugih turističkih mjesta stvaraju dojam kao da se ništa ne dešava. Ne poštivaju se mjere ni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To ugrožava cjelokupno stanovništvo Federacije BiH”, istakao je Nenadić.

Jedan od zaključaka s današnjeg sastanka je i potreba da Federacija BiH pojasni procedure vezane za primjenu federalnih propisa jer postoje nedorečenosti u njihovoj primjeni na terenu, pogotovo u dijelu djelovanja MUP-a i inspekcijskih organa.

Kontrola donesenih mjera se mora pojačati, zajednički je stav s današnjeg sastanka. Zaključeno je i da se mjere i preporuke vrate u formu naredbi, kako bi bila olakšana procedura kontrole, procesuiranja i kažnjavanja u slučaju kršenja istih, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Kada je riječ o javnim okupljanjima, poručeno je da se neće dozvoliti nikakve improvizacije, kao i da će se primijeniti rješenja u skladu s naredbama kriznih štabova. I dalje ostaje dozvola okupljanja do 50 osoba u zatvorenom i do 100 osoba na otvorenom prostoru, uz poštivanje obavezne propisane mjere o distanci i zaštiti.

Od Federacije BiH je zatraženo da završi proces certificiranja i privatnih laboratorija u KS po pozivu koji je u toku, a sve s ciljem jačanja i proširivanja sistema testiranja u KS.

Zaključeno je da će se, putem nadležnih inspekcija i MUP-a, nastaviti pojačane kontrole, te poručeno da će se procesuirati sva fizička i pravna lica koja se ne pridržavaju važećih propisa, naredbi i odluka štabova.

Od nadležnih sudova je, u domenu njihovih nadležnosti, zatraženo brže procesuiranje predmeta koji su vezani za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a sve s ciljem uspostavljanja što sigurnijeg zdravstvenog okruženja za stanovnike KS.

”Ono što mogu zamoliti i zatražiti od građana KS da poštuju mjere Kriznog štaba i mjere nadležnih zdravstvenih institucija. Neophodna je distanca – mjere pojačane higijene i pranja ruku, kao i obaveznog pridržavaju nošenja zaštitne opreme – maski. Sjetimo se maju ove godine kada su zajednički napori na ovom planu davali odlične rezultate”, poručio je Nenadić.

Najavio je da će Krizni štab KS svakog ponedjeljka i četvrtka u 12:00 sati održavati press konferencije i izvještavati javnost o epidemiološkom stanju i poduzetim mjerama na njegovom popravljanju u KS. Za manje od mjesec dana počinje i nova školska godina te je i to razlog zbog čega KS želi krenuti s blagovremenim pripremama.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ocijenio je današnji sastanak još jednim vidom uspješne saradnje FBiH i Kantona Sarajevo. Izrazio je zadovoljstvo količinom opreme i mjerama koje Vlada KS poduzima u uspostavljanju dodatnih izolatorija.

“Da ne bi sva borba protiv COVID-19 ostala samo na zdravstvenom sektoru, moramo zajednički poduzeti mjere u dijelu prevencije i sprečavanja širenja infekcije. Bitno nam je da smo se složili da trebamo na terenu unaprijediti naš posao s MUP-om KS i sa inspekcijskim organima. Evidentno je nepoštivanje mjera te nam je vrlo važno i djelovanje po Krivičnom zakonu. Svi moraju biti svjesni da nemaju pravo ugrožavati zdravlje stanovnika KS i FBiH”, istakao je Čerkez.

On je najavio da će se, ukoliko ne bude većeg stepena poštivanja propisanih mjera, zajednički razmatrati i mogućnost primjene i restriktivnijih mjera.

“Važno je istaći da ukoliko počnemo poštovati propisane mjere i ukoliko budemo sankcionisali i zatvarali objekte koji se ne pridržavaju mjera, dat ćemo šansu onima koji poštuju mjere te je moguće i da ublažimo mjere. Ukoliko svi budu poštivali mjere moramo znati da se otvaraju i suprotne mogućnosti, ublažavanja mjera te lakši uslovi za život i rad svih“, poručio je Čerkez.

Dodik je veoma zabrinut, više ne zna šta da radi… Situacija je ozbiljna, ovo nikako neće na dobro!

Građani upozorenje! Sprema se neviđeno nevrijeme u BiH, upaljen je i narandžasti meteoalarm!