Mirza Hatić

Jeste li zaboravili Mirzu Hatića koji je srušio krst iznad Sarajeva?

Posljednje Vijesti

Mirza Hatić pripada generaciji sarajevskih žestokih momaka novijeg vremena, a jedno vrijeme našao se u žiži javnosti nakon što je sa nekoliko prijatelja srušio improvizovani krst na brdu Zlatište iznad Sarajeva.

Taj krst postavile su boračke organizacije iz Istočnog Sarajeva, a javnost ga je ocijenila običnom provokacijom za Sarajlije koji su upravo s tog brda svakodnevno granatirane i terorizirane za vrijeme četverogodišnje opsade grada.

Nakon toga zbog raznih krivičnih djela, Hatić i njegovi saradnici su pohapšeni u velikoj akciji policije u Sarajevu, a Hatić je nedugo poslije osuđen na 4.5 godine zatvora. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Ako vas interesuje gdje je Hatić danas, odgovor je kratak i jasan. Svoju kaznu dugogodišnjeg zatvora služi u najpoznatijem bh. zatvoru: u Zenici, a za njega se više ne čuje na stranicama crne hronike.

Zamršten slučaj s mnogo saučesnika

Ponaša se dobro i miran je pa su ga zato nekako svi i zaboravili. I ponekad ga se svi sjete zbog tog rušenja krsta koje je silno popraćeno u medijima….

Hatić je osuđen da je počinio krivično djelo iznude, a kao organizator grupe počinio je krivično djelo krađe, te krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

Podsjećamo, Hatić i ostali uhapšeni su početkom maja pretprošle godine, optuženi su za reketarenje Mirze Dadića, zastupnika austrijske kompanije Swietelsky i poslovnog partnera bivšeg direktora Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine Narcisa Džumhura, inače oca Mirzine supruge.

U svojim prethodnim iskazima na sudu, Hatić se izjašnjavao kako nije kriv ni za jedno krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Poput Hatića, krivicu su negirali i Lejla Hatić, Kemal Trle, Nihad Škoro, Mirela Hatić te Vanesa Cigić.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.