Johann Sattler i ambasadori EU poručili glasačima u BiH: “Samo vi sami sebe možete dovesti do pozitivnih promjena”

Posljednje

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH, poručio je bh. građanima da su izbori prilika da se čuje njihov glas, te da će tu mogućnost imati na lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju.

„Vaš glas je bitan i samo vaš glas može dovesti do pozitivnih promjena. Mnogi od vas su možda razočarani politikom, ali glasanjem možete izabrati kandidate za koje vjerujete da će obezbijediti usluge i rješenja koja će poboljšati kvalitet svakodnevnog života”, poručili su.

Napominju da trenutna kriza ne umanjuje potrebu za održavanjem izbora.

„Štaviše, ona naglašava važnost biranja ljudi koji su sposobni da ostvare pozitivne promjene. Ipak, vlasti moraju osigurati da građani bezbjedno glasaju. Širom zemlje, nova generacija građana koji su upravo napunili 18 godina pridružuje se izbornom tijelu. Novi glasovi i nove ideje mogu polučiti i novu energiju. Ovo se može pokazati odlučujućim”, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Napominju da će EU, zajedno sa svojim zemljama članicama, nastaviti s ogromnim investicijama i podrškom za Bosnu i Hercegovinu, uključujući i za lokalni nivo, što su činili i u trenucima političkih zastoja i pandemije.

Održavanje izbora u skladu sa evropskim standardima, uključujući i izbore u Mostaru, je prioritet broj jedan u Mišljenju Evropske komisije, a koje utvrđuje jasan put ka članstvu. Vlasti mogu i trebaju da rade na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja i tako osiguraju da građani u BiH uživaju ista prava i zaštite kao i građani u Evropskoj uniji.

Ističu da su ovi izbori sprilika da se glas građana čuje u ključnom trenutku, da se izabere veći broj žena na mjesta gradonačelnica i vijećnica, da se pojačaju mjere oporavka od koronavirusa i da se postignu stvarna unapređenja u svakodnevnom životu.

”Iskoristite ovaj trenutak i ovu priliku glasajući i zahtijevajući da se ostvare pozitivne promjene koje želite da vidite. Molimo vas da ne podcjenjujete snagu svoga glasa. Iskoristite ga u nedjelju i glasajte bezbjedno”, poručili su Sattler i šefovi misija zemalja članica EU u BiH – prenosi BHRT pisanje Anadolije.

Leave your vote