JURIŠ NA BRISEL: EU otkrila kada otvara granice! Evo šta to znači za Zapadni Balkan!

Vijesti

Evropska unija će do kraja juna ukinuti ograničenja putovanja unutar zone Šengena, dok bi granice mogle biti postepeno otvorene početkom jula, ali o tome tek treba da bude donesena odluka.

“Verujem da ćemo se vratiti potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja juna”, izjavila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson poslije video-konferencije ministara unutrašnjih poslova članica EU.

Johanson je novinarima rekla da su se mnogi ministri na današnjem sastanku založili da se ograničenje “nebitnih putovanja” iz trećih država u EU, koje važi do 15. juna, produži za dvije sedmice.

Različita su mišljenja članica EU o kriterijumima za otvaranje granica, rekla je Johanson i dodala da će se o tome još razgovarati prije donošenja konačne odluke.

Na sastanku je rečeno da otvaranje granica EU mora biti koordinisano, postepeno, nediskriminatorno i u skladu sa kriterijumima Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Hrvatska državna sekretarka za evropske poslove Terezija Gras je novinarima rekla da neke članice EU razmatraju otvaranje granica prema zemljama Zapadnog Balkana, ali da nema konačne odluke.

Pri donošenju takve odluke, dodala je Gras, treba se oslanjati na naučne činjenice i informacije ECDC i treba izbeći da te mjere rezultiraju ponovnim uvođenjem kontrola na unutrašnjim granicama.

Gras je rekla da će Evropska komisija sljedeće sedmice dati nove smjernice sa više detalja o funkcionisanju granica EU.

Johanson je rekla da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti smatra da djeluju mjere koje se sprovode protiv širenja pandemije korona virusa. Po podacima tog centra, više od 168.000 ljudi je u EU umrlo od virusa, najviše u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španiji, prenio je AP.

“Održavanje rastojanja među ljudima i druge mjere su naravno i dalje potrebne, ali zdravstvene vlasti tvrde da više nema jasnog opravdanja za ograničenje putovanja ni za mjere na granicama unutar zone Šengena”, rekla je Johanson.

Leave your vote