Kad narod pokaže šta misli o vladi: Belgijska premijerka posjetila bolnicu, a medicinari joj okrenuli leđa…

Globus Posljednje

Belgijskoj premijerki Sophie Wilmes jučer je prilikom službene posjete bolnici priređen hladan doček. Naime, kada je Wilmes počela pristizati sa svojom pratnjom u bolnicu Saint-Peter u Bruxellesu, osoblje ju je dočekalo – okrenutih leđa.

Bolnica Saint-Peter centralna je ustanova za liječenje zaraženih tokom pandemije koronavirusa. Prvi belgijski slučaj, Philippe Soubry, liječen je tamo nakon povratka iz Wuhana u Kini, gdje se i zarazio. Kako je broj slučajeva zaraze rastao, i druge bolnice u zemlji počele su primati pacijente s covidom-19.

Wilmes je jučer posjetila dvije bolnice, Saint-Peter u Bruxellesu i Deltu u Auderghemu, piše The Brussels Times.

“Posjeti bolnicama Delta i Sint-Pieter bili su važni trenuci dijaloga i za osoblje i za mene. Raspravljali smo o zdravstvenoj situaciji, psihičkim naporima, vrednovanju posla i finansiranju zdravstvene zaštite”, piše na njenom službenom Twitter profilu.

Međutim, dijalog s medicinskim sestrama i ostalim zaposlenicima nije izgledao tako idilično kada je premijerka tek došla u bolnicu. Naime, kada je njezin automobil krenuo prema ulazu, dvostruki red zdravstvenih djelatnika okrenuo joj je leđa.

Predstavnici osoblja kasnije su objasnili da su zdravstveni radnici razočarani vladinim postupkom tokom pandemije i njenim pristupom zdravstvu općenito. Nezadovoljni su niskim plaćama, nedostatkom osoblja i pokušajima vlade da zaposli kao pripomoć nekvalificiranu radnu snagu.

Leave your vote