Mapa bh. dijaspore

Kako dijaspora putem investicija može pomoći razvoju BiH

Biznis Posljednje

Centar za lokalni razvoj i dijasporu (CLDD) za BiH učestvovao je u proteklom periodu u organizaciji dvije međunarodne konferencije, u Neumu i Stokholmu, o temi: Kako dijaspora putem investicija može pomoći razvoju zemalja porijekla, saošteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno: Mnoge olakšice za bh. dijasporu

U radu Međunarodne konferencije ConnExchange 2017 o temi: Kako dijaspora putem investicija može pomoći razvoju svojih zemalja porijekla, održane u Neumu, učestvovali su privrednici i eksperti za migracije, te predstavnici relevantnih vladinih institucija iz Švedske, Velike Britanije, Iraka, Somalije, Turske, Konga i Bosne i Hercegovine. Na ovoj konferenciji usvojena su dva dokumenta: prvi koji ukazuje na teškoće na koje nailazi dijaspora pri pokušajima da investira u svoje zemlje porijekla i drugi u kojem su dati prijedlozi kako olakšati dijaspori da investira u svoje zemlje porijekla.

Ovi dokumenti prezentirani su na Međunarodnoj konferenciji o ovoj temi, koja je održana u Stokholmu, a nakon koje su upućeni vlastima mnogih zemalja Evrope i svijeta, koje daju ili primaju veliki broj migranata, kako bi poslužili kao temelj za neophodne izmjene zakonodavstva i administrativnih procedura u tim zemljama. Učesnici Konferencije su bili predstavnici relevantnih vladinih i nevladinih organizacija iz Švedske, Velike Britanije, Izraela, Iraka, Somalije, Konga i Bosne i Hercegovine.

Centar za lokalni razvoj i dijasporu za BiH djeluje od 2004. godine uz podršku Uprave grada Stokholma i lokalnih uprava, a od 2013. godine CLDD djeluje kao nevladina organiazcija registrirana u BiH sa centralnim uredom u Ključu i ispostavama u Srebrenci i Ilijašu. Od 2015. godine CLDD u BiH djeluje u okviru CLDD International, sa sjedištem u Švedskoj, saopćeno je.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.