Kako dijaspora putem investicija može pomoći razvoju BiH

Mapa bh. dijaspore

Centar za lokalni razvoj i dijasporu (CLDD) za BiH učestvovao je u proteklom periodu u organizaciji dvije međunarodne konferencije, u Neumu i Stokholmu, o temi: Kako dijaspora putem investicija može pomoći razvoju zemalja porijekla, saošteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno: Mnoge olakšice za bh. dijasporu

U radu Međunarodne konferencije ConnExchange 2017 o temi: Kako dijaspora putem investicija može pomoći razvoju svojih zemalja porijekla, održane u Neumu, učestvovali su privrednici i eksperti za migracije, te predstavnici relevantnih vladinih institucija iz Švedske, Velike Britanije, Iraka, Somalije, Turske, Konga i Bosne i Hercegovine. Na ovoj konferenciji usvojena su dva dokumenta: prvi koji ukazuje na teškoće na koje nailazi dijaspora pri pokušajima da investira u svoje zemlje porijekla i drugi u kojem su dati prijedlozi kako olakšati dijaspori da investira u svoje zemlje porijekla.

Ovi dokumenti prezentirani su na Međunarodnoj konferenciji o ovoj temi, koja je održana u Stokholmu, a nakon koje su upućeni vlastima mnogih zemalja Evrope i svijeta, koje daju ili primaju veliki broj migranata, kako bi poslužili kao temelj za neophodne izmjene zakonodavstva i administrativnih procedura u tim zemljama. Učesnici Konferencije su bili predstavnici relevantnih vladinih i nevladinih organizacija iz Švedske, Velike Britanije, Izraela, Iraka, Somalije, Konga i Bosne i Hercegovine.

Centar za lokalni razvoj i dijasporu za BiH djeluje od 2004. godine uz podršku Uprave grada Stokholma i lokalnih uprava, a od 2013. godine CLDD djeluje kao nevladina organiazcija registrirana u BiH sa centralnim uredom u Ključu i ispostavama u Srebrenci i Ilijašu. Od 2015. godine CLDD u BiH djeluje u okviru CLDD International, sa sjedištem u Švedskoj, saopćeno je.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.