in ,

Kako je Bakir Izetbegović zaprepastio građane: Ovo mu nije trebalo

Na press konferenciji se jasno vidjelo da nije bio spreman priznati poraz, ali ipak je na koncu shvatio da je gotovo

Bakir Izetbegović sinoć je bio izrazito neugodan prema novinarima baš kao i Milorad Dodik danas.

Nije to način da se ide naprijed u demokratskom društvu i da se omladina zadrži u domovini!

Znamo mlade ljude koji su rat proveli u BiH, znamo i one koji su bili primorani da pobjegnu pa su se odmah nakon rata, sa svojim roditeljima iz obilja, hitro vratili u svoju kuću.

Znamo i one koji su nakon toga finansijski propali.

Znamo sve.

Na press konferenciji se jasno vidjelo da nije bio spreman priznati poraz, ali ipak je na koncu shvatio da je gotovo.

Činjenica je da je trebao biti dosljedniji.

“U Sarajevu smo izgubili, a u Bosni i Hercegovini pobijedili”, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

– Ja bih da čestitam svim načelnicima koji su pobijedili i da im zaželim dobar i kvalitetan rad u sljedećem mandatu – rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

“SDA je osvojila načelnička mjesta u 30 općina, i ostajemo ubjedljivo najjača stranka u BiH, riječi su lidera te stranke.

– Rezultat će biti otprilike poput onoga iz 2016. godine, jednu ili možda dvije općine manje. ‘Četvorka’ je osvojila 11 načelničkih pozicija, SDA ima tri puta više. Imamo najviše glasova i u općinskim vijećima – kaže Izetbegović.

Prema njegovim riječima, loš rezultat u Sarajevu kompenziran je popravkom rezultata diljem BiH.

– SDA je osvojila nove načelničke pozicije u pet općina: Visokom, Brezi, Živinicama, Bosanskom Petrovcu i Banovićima. Nadamo se pobjedi i za sada vodimo u Srebrenici, Kladuši i u Kalesiji. Dakle, moglo bi biti osam novih načelničkih pozicija za SDA – dodao je Izetbegović.

Kako je rekao, SDA je izgubila načelnička mjesta u ovim općinama: Centar (Sarajevo), Novo Sarajevo, Ilidža, Jablanica, Donji Vakuf, Ustikolina, Čelinac i Novi Travnik.

U Kantonu Sarajevo stranka na čijem je čelu, kako je naveo, izgubila je tri važne općine – Centar, Ilidžu i Novo Sarajevo, a osvojila četiri – Vogošću, Trnovo, Hadžiće i Novi Grad.

– Od devet sarajevskih općina, imali smo do ovih izbora osam, i to je teško zadržati, obzirom da su se svi ujedinili protiv nas – konstatuje Izetbegović.

Prema njegovim riječima, vidljiva je tendencija da su neki od velikih gradova u oba entiteta birali promjene – Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina.

– Izgubili smo Novi Travnik, HDZ je osvojio poziciju jer su bošnjačke stranke imale dva kandidata, a HDZ samo jednog. Naša kandidatkinja u Varešu nažalost gubi samo za nekih 60-ak glasova. U Stocu za sada gubimo za 200 glasova, ali vidjet ćemo šta će pošta donijeti. U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je nažalost danas preselio na bolji svijet. Mislim da će se ti izbori morati ponoviti – dodao je Izetbegović.

Igor Radojičić hitno prebačen u bolnicu u Banja Luci

Čvrsto su stisli ruke: Ambasador SAD u BiH odmah nakon lokalnih izbora sastao se sa Miloradom Dodikom